Divatba jött a helyi összefogás

Egyre többen fordulnak segítségért civil szervezetekhez valamilyenhelyi tiltakozás megszervezését kérve, fák, parkok védelmében, vagyolyan beruházásokat megakadályozandó, amely egy befektetői csoportérdekét szolgálja ugyan, de a helyi lakosságét nem. AKözösségfejlesztők Egyesülete és a Védegylet most két kiadványtjelentetett meg, amely a helyi összefogás megszervezéséhez szükségesalapinfókat, a vonatkozó törvényi előírásokat és sok más hasznossegítséget kínál.

Fákért, parkokért aggódó lakók, újabb mélygarázsok és bevásárlóközpontok tervei ellen tiltakozni akaró emberek jelentkeznek a civil szervezeteknél, mert az önkormányzattal, a befektetővel szemben kiszolgáltatottnak érzik magukat és segítséget kérnek. De a kis létszámú civil szervezeteknek meghaladja a kapacitását a rengeteg feladat, ezért arra biztatják a lakosságot, hogy szervezzék meg a helyi közösség aktív fellépését.

Egy ilyen sikeres összefogás volt a Jókai téri mélygarázs elleni lakossági tiltakozás, amely közel tíz éves küzdelem után két hete ért véget. A Védegylet is bekapcsolódott abba a perbe, amely végül jogerősen kimondta, hogy számos jogtalan elemet tartalmazott a garázs terve. Így például a rendelkezések tiltják, hogy a garázs füstjét öt méterrel a felszín felett végződő kürtőkben vezessék ki, ám a terv mégis ezt tartalmazta. Az ilyen kivezetőknek a környékbeli kémények magasságáig kell érniük. Ha a lakosság és egy civil szervezet nem fog össze a terv ellen, akkor ott megépült volna a garázs.

- Szinte nincs olyan belvárosi zöld terület, amelyre nem vetett volna szemet valamilyen befektetői csoport az elmúlt években - mondta Védegylet és a Közösségfejlesztők Egyesületének közös könyvbemutatóján Jávor Benedek.

Az ökopolitikai szervezet munkatársa szerint a hazai jogrend már kellően felvilágosult ahhoz, hogy az ilyen ügyekben fel lehessen lépni, információhoz lehessen jutni és adott esetben le lehessen állítani valamit, ami törvénytelen.

Jelenleg azonban a többség erről nem tud, a magyar lakosság meglehetősen passzív és szkeptikus a lehetőségeit illetően, vagy mástól várja a segítséget. A megoldás azonban magának az érintett lakosságnak a kezében van. A Védegylet és a Közösségfejlesztők Egyesülete két kiadványt jelentetett meg azok számára, akik elszánják magukat és a kezükbe veszik az ügyeiket. Ebben az induláshoz szükséges információkat, a szerveződés alapvető fogásait, a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket és az illetékes hivatalok listáját tették közzé.

A Rajtunk múlik című kötet elsősorban a szervezkedés módszertanába avat be, míg a "Mielőtt odaláncolod magad" című kiadvány részletes útmutatót kínál azoknak, akik tisztában akarnak lenni a jogaikkal és a lehetőségeikkel, mielőtt csatába indulnak egy nagybefektetővel szemben.

Ezek csaták egyre gyakrabban végződnek lakossági győzelemmel, és a befektetők is kezdik érezni, hogy van vesztenivalójuk. Legalábbis a Védegylet munkatársai szerint erre enged következtetni az, hogy egyre több fenyegetést kapnak.

"Korábban észre se vettek minket, de most már egyre agresszivebben próbálnak leszorítani minket a pályáról" - mondta Jávor Benedek.

A Rajtunk múlik és a "Mielőtt odaláncolod magad" - a weben is elérhető, a Védegylet honlapján.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.