Kuncze a fővárosi közös lista ellen érvel

 Az SZDSZ és az MSZP közös fővárosi listaállítása egyik pártnak sem érdeke, az együttműködés csak a főpolgármester személyét illetően lehet célszerű - mondta Kuncze Gábor, a szabad demokraták elnöke a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában kedden.

 "Célszerű együttműködés (az MSZP és az SZDSZ között) csak a polgármester személyét illetően működhet, a fővárosi közös lista nem érdeke egyik pártnak sem" - közölte az SZDSZ elnöke. Hozzátette: nem tartja elképzelhetőnek, hogy az SZDSZ közös lista állításában gondolkodjon a fővárosban. A pártelnök szerint ugyanakkor az ország más városaiban elképzelhető az MSZP-vel közös polgármesterjelölt és közös lista állítása is.

 Arra a kérdésre, mi a "baja" az SZDSZ-nek azzal, hogy az MSZP a liberálisokkal közös listát akar állítani az önkormányzati választásokon Budapesten, a pártelnök úgy fogalmazott: "Semmi baj a közös listával, de hadd kérdezzem meg, hogy mi a baj a külön indulással, hiszen 1990 óta az SZDSZ mindig önállóan indult a fővárosban is".

Magyarázatként hozzáfűzte, az SZDSZ-nek más a filozófiája, a történelme, a szavazótábora, és ezt a különbséget olyan módon is jelzi, hogy külön állít listát. Kuncze Gábor arra az újságírói kérdésre, hogy amennyiben Demszky Gáborral kapcsolatban nem tudnak megállapodni az MSZP-vel, felülvizsgálják-e a szocialistákkal kötött megállapodást a visszaléptetésekről az országgyűlési választások második fordulójára, közölte: "Ezeket a megállapodásokat az egész országgal kötöttük és ezeket mi persze érvényesnek tekintjük, bár hozzáteszem, hogy most nem felsorolandó településeken éppen a szocialista politikusok nem tartják be ezt a megállapodást".

Kuncze Gábor beszélt arról is, hogy az SZDSZ a fővárosban Steiner Pállal (V. kerület) szemben nem indít jelöltet, Csécsei Bélával (VIII. kerület) szemben pedig a szocialisták nem indítanak jelöltet, Gegesy Ferenccel (IX. kerület) kapcsolatban viszont semmilyen megállapodás nem született a két párt között, ezért a pártelnök szerint, "ha a szocialisták akarnak, akkor indítanak jelöltet" vele szemben.

"Országosan mi ezt a megállapodást érvényesnek tekintjük, de több olyan kerület van, ahol célszerű lenne együttműködni" - mondta, hangsúlyozva, hogy több olyan kerület is van, ahol ha egymás ellen indulnak, az a Fidesz győzelmét hozhatja. Hozzátette: ezt kell majd a fővárosi politikusoknak mérlegelniük. Lénárt László, az MSZP budapesti elnöksége ügyvezető alelnöke korábban azt közölte, hogy a két párt közös listaállítása esetén a szervezet támogatni tudja közös jelöltként az SZDSZ főpolgármester-jelöltjét, Demszky Gábort, megegyezés hiányában viszont kész arra, hogy önálló jelöltet állítson Molnár Gyula budapesti elnök, listavezető személyében.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.