Magyar-orosz telefoncsúcs a gázüzletről?

A hét végén telefonon tárgyalt Vlagyimir Putyin elnök és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök - közölte a Kreml vasárnap. A kurta moszkvai közlemény szerint az orosz államfő február 28. és március elseje között lezajlott budapesti látogatása során aláírt megállapodások megvalósítását és a gazdasági vegyes bizottság következő ülésének előkészítését vitatták meg.

Putyin budapesti látogatásakor vázolt legjelentősebb stratégiai elképzelés arra irányult, hogy Magyarország elosztóközpont lehessen az orosz-török Kék Áramlat gázvezeték esetleges balkáni és közép-európai meghosszabbításában.

"Az európai országoknak szánt orosz gáz magyarországi tranzitját érintő együttműködésről" Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója is tárgyalt a múlt héten Moszkvában Alekszej Millerrel, a Gazprom elnökével.

Az orosz állami ellenőrzésű monopólium a Fekete-tenger alatti orosz-török gázvezeték tervezett balkáni és közép-európai meghosszabbításában kínált elosztó szerepet Magyarországnak. A Gazprom ezzel elébe menne a Nabucco vezeték tervének, amelyen az orosz helyett azeri gáz áramolhatna Törökországból Magyarországon át Ausztriáig.

A hét végi telefonbeszélgetés esetleges témái között moszkvai elemzők a német E.ON és az orosz Gazprom leányvállalatainak tervezett részvénycseréjét emelték ki tegnap. - Ez a feltételezés logikus - nyilatkozta az MTI-nek Roman Jelagin, a Renaissance Capital befektetési ügynökség szakértője.

Korábbi médiajelentések szerint a német E.ON - amely társult a Gazprommal az Ukrajnát északon elkerülő, Balti-tenger alatti gázvezeték építésére - többek között a német óriáscég Magyarországon szerzett gázüzletágainak kisebbségi hányadait cserélné ki az orosz monopóliummal a - közös vezetéket megtölteni hivatott - északnyugat-szibériai Juzsno-Russzkoje gázlelőhely kiaknázásában való részesedésért.

Az esetleges alku még nyitott, de az E.ON érdekelt a Juzsno-Russzkoje kiaknázására létrehozott Severneftegazpromba való betársulásban, a Gazprom pedig vagyonrészek szerzésében az európai ellátó-értékesítő hálózatokban. Az E.ON és a Gazprom most júliusra várja a hosszú ideje húzódó tárgyalások lezárását, az üzlet megkötését.

Ulrich Schöler, az E.ON Ruhrgas vezetőségi tanácsának elnöke két hete Budapesten megerősítette, hogy cége megtartja többségi tulajdonát a Moltól frissen megvásárolt (s E.ON Földgáz Trade és Storage névre átkeresztelt) földgázellátóban és földgáztárolóban, amely a magyarországi földgázellátást biztosítja: más szóval az E.ON legfeljebb kisebbségi hányadokat engedhet át a Gazpromnak.

Putyin, aki április végén a szibériai Tomszkban Angela Merkel német kancellárral együtt jelenlétével emelte a Gazprom és másik német partnere, a BASF közötti példaértékű részvénycsere-megállapodást, nyilvánvalóan szeretné, ha a nyolcak (a hét vezető ipari demokrácia és Oroszország) július közepén Szentpéterváron esedékes csúcstalálkozójáig létrejönne az E.ON-Gazprom egyezség is.

(A Gazprom-BASF megállapodás értelmében a német konszern egy részvény híján 25 százaléknyi szavazati jogot és 10 százaléknyi egyéb részvényt kap a Severneftegazpromból, amelynek több mint felét az orosz monopólium a maga számára tartja fenn). Cserébe a Gazprom egy részvény híján 50 százalékra növelheti jelenlegi 35 százalékos részesedését a BASF Wintershallal közös németországi szállító és elosztó cégükben, a Wingasban. Az orosz elnök szerint az ilyen tulajdoni összefonódás lehet az energiaellátás valódi biztosítéka Európa számára.

Aggódnak az ellátásért

Az orosz Gazprom hétfőn bejelentette: nem tudja megfelelő ütemben felölteni az ukrajnai gáztárolókat. Ha télig nem sikerül behozni az elmaradást, akkor megint veszélybe kerülhet Európa, köztük Magyarország ellátása is - tették hozzá.

Az orosz állami ellenőrzésű monopólium tudatta a moszkvai médiával, hogy gondjai vannak ukrán kollégáinak a föld alatti gáztárolók feltöltésében mutatott munkaintenzitásával.

- Most még van idő arra, hogy behozzuk a feltöltési elmaradást, és télre megfelelő mennyiségű gázt halmozzunk fel az ukrajnai föld alatti tárolókban. De ha nem lesz addigra elegendő gáz bennük, akkor az ukrán Naftohaznak döntenie kell majd, hogy saját fogyasztóinak ellátását biztosítja vagy pedig tranzitkötelezettségeit teljesíti-e - mondta a Gazprom szóvivője, Szergej Kuprijanov az Eho Moszkvi rádióadásában.

l Áramkereskedői tevékenységet indított Magyarországon a cseh Cez - jelentette be a társaság magyar leányvállalatának vezetője, Hornai Gábor. A cseh állam többségi tulajdonában lévő Cez a liberalizált piac lehetőségeit szeretné kihasználni nálunk. Magyarországon jelenleg az ipar, a tervek szerint januártól pedig a lakosság is szabadon választhatja meg szolgáltatóját. A Cez a magyar árampiac szereplőitől eltérően egyaránt végez bányászatot, áramtermelést, nagykereskedelmet, szállítást és kiskereskedelmet is. (M. I.)

Vlagyimir Putyin
Vlagyimir Putyin
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.