Harc a Király fürdőért

Lebontottak egy kerítésfalat tegnap a Király fürdő mögött. A birtokpörnek tűnő ügy hátterében a fürdő hasznosítása körüli érdekharc áll.

A Király fürdő hátában, a Ganz és a Kandó Kálmán utca sarkán nemsokára apartmanhotel épül. A telket az Aptel Kft. árverésen szerezte meg a fővárostól. Nyilvánvalóan azzal a céllal, hogy előbb szállodát épít rajta, majd igyekszik azt valamilyen módon összekapcsolni a fürdővel. Jelezték szándékukat a fürdő vagyonkezelésbe vételére is, melyet eddig nem kaptak meg a KVI-től.

A hotelra sincs még érvényes építési engedélyük, az ellen ugyanis fellebbezést adott be a szomszéd, a Ganz utca 6. számú ház többségi tulajdonosa, Nagy Márta. Egyebek mellett a tervezett épület méreteit, műemléki környezettől idegen stílusát tartja zavarónak, s azt is, hogy a hotel háromszintes mélygarázsának bejárata éppen az ő földszinti kávézója mellett nyílna. Attól is fél, hogy a mélyépítési munkák majd házának stabilitását is veszélyeztetik. A szóban forgó épület, a Ganz utca 6. egyébként a leendő hotel és a Király fürdő közé ékelődik, helyzete tehát az átjárhatóság szempontjából szinte kulcsfontosságú.

Az Aptel Kft. Nagy Márta fellebbezését "jelentős károkat okozó, ellenséges magatartásnak" értékelte és válaszul lebontatta a két telket elválasztó téglafalat. A birtokháborító gesztus nem tűnt indokoltnak, mert az építkezés még nem kezdődött el, így a fal semmit sem akadályozott. Nagy Márta birtokvédelmet kért az önkormányzattól. A kivonuló építéshatóság a rendelkezésre álló dokumentáció alapján nem állapított meg jogsértést, ezért nem állíttatta le a bontást, de tovább vizsgálódik az ügyben.

Varga István a kft. igazgatója szerint a fal nem kerítés volt, hanem egy korábban lebontott épület maradványa, melyet a helyszínrajz a kft. telkén jelöl, ezért bontási engedély nélkül is eltávolíthatták. Eltüntetését úgymond a telek "kitisztítása és előkészítése érdekében" tették.

Az ellenséges viszony előzménye egy néhány évvel ezelőtti koncepció. Ez a füstbe ment terv (a "Király" diplomatafürdővé alakítása) Nagy Márta ötlete volt, s az ő házának valamint az Aptel-teleknek bevonásával valósult volna meg. A telek akkor még fővárosi tulajdonban volt. Nagy Márta szerint ekkor is, máskor is több üzletfele, jó néhány rangos cég tett ajánlatot az üres telek megvételére, de azoknak soha nem adta el a város, majd "egyszercsak váratlanul elpasszolta" anélkül hogy nekik, közvetlen szomszédoknak tudomásuk lett volna erről a bizonyos árverésről. Úgy érzi, most az ő kiszorítása folyik. A háttérben szerinte bennfentes fővárosi érdekkörök állnak.

A vétel teljesen szabályos árverésen történt, mondja Varga, az Aptel ügyvezető igazgatója. Szerinte a Ganz utca 6. tulajdonosnője azért fellebbez, mert kevesli az árat, amit házáért ajánlottak. Nagy Márta ezt viszszautasítja.

Az Aptelnek azért volna előnyös megszerezni a Ganz utca 6.-ot, hogy közvetlen átjárást teremthessen a tervezett hotel és a fürdő között. A kft. a Király fürdő vagyonkezelői jogának megszerzését is kezdeményezte már. Ez ugyanis állami tulajdon, az ingyenes használati jog pedig a fővárosé. A tárgyalások már folynak ez ügyben Budapest és a KVI között.

Somlyódi Csaba, a főváros tulajdonosi bizottságának elnöke, és egyben a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Rt. (BGYH) felügyelőbizottságának tagja elmondta: abban az esetben mond le használati jogáról a város, ha a Király közfürdő marad, s Budapest tulajdonba kapja a Rudas fürdőt, mely jelenleg szintén az államé. Somlyódi egyébként támogathatónak tartja az Aptel Kft. koncepcióját a Király vagyonkezelésére és a hozzá kapcsolódó apartmanhotel üzemeltetésére. Szerinte ebben az esetben az Aptel a BGYH Rt.-vel kötne szerződést a fürdőüzemeltetésre, mert maga nem rendelkezik vízkivételi engedéllyel.

A KVI szintén megerősítette: tervezik a Király vagyonkezelésbe adását. Mégpedig nyilvános pályázat útján. Bárki lesz is a vagyonkezelő, a lepusztult állapotú Királyra milliárd körüli összeget kell majd fordítania.

A szomszéd fellebbezett, az Aptel Kft. bontott
A szomszéd fellebbezett, az Aptel Kft. bontott
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.