Kétes számítógéptender

Huszonnégyezer számítógép vásárlására írt ki tendert a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság május végén, ám a tender speciális feltételei néhány esélyesre szűkítették a mezőnyt.

Az államigazgatás évente körülbelül 75 ezer számítógépet fogyaszt. Azonban nem az egyes intézmények veszik meg a számítógépeket, hanem a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság (KSzF) szerződik a szállítókkal. A KSzF májusban 24 ezer számítógép közbeszerzésére kért ajánlatot az erre jogosult húsz szállítócégtől. A beszerezni kívánt számítógépekkel szemben azonban olyan műszaki követelményeket támasztottak - az index.hu szerint -, amelyek egyrészt túlzásnak tűnnek, másrészt egy-két gyártóra és két-három szállítócégre korlátozták volna az esélyes indulók számát a lehetséges 15-20 helyett.

Az első ajánlattételi felhívást május 18-án kapták kézhez az erre jogosult cégek, az ajánlat leadási határidejét május 22-re, azaz hétfőre tűzték ki. Az index.hu szerint a műszaki elvárások rendszerét úgy állították össze, hogy azt csak két gyártó (a Hewlett Packard, HP és a CHS Computer) terméke, illetve az ezeket a termékeket szállító cégek tudták teljesíteni. A gyártók mellett a szállítócégeket is megtizedelte a speciális kiírás, mert akik az adott termékkel éppen nem rendelkeztek, az ajánlattételi határidő rövidsége miatt nem tudtak terméket váltani. Május 29-én írták ki az újabb tendert, ezúttal már nem 24 ezer, hanem 18 ezer gépre. Erre a korábbi 14 helyett 21 ajánlat érkezett, és a korábbi nyolc gyártó helyett 11 versenyzett. Az eredményhirdetésen kiderült, hogy 15 százalékot spórolt meg a második kiírás.

Az index több helyen téved, csúsztat - tájékoztatta lapunkat Daróczi József, a kormányszóvivői iroda munkatársa, aki szerint az első eljárást a KSzF nem vonta vissza, hanem az eljárás eredménytelenné vált. (Ö. Z.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.