NFL, MLB, NBA, NHL, MLS - betűk, számok és szabályok

Minden amerikai sportligában érvényesülnek bizonyos kiegyenlítő szabályok. A "draft"-rendszer szerint a szezon végén a bajnokságban hátrébb végzett klubok kezdhetik a válogatást az egyetmi sportklubokból átigazoló legkiválóbb tehetségek között. Versenykorlátozó célú és hatású a ligák zártsága is, vagyis az a szabály, hogy a ligából a bajnokságban lemaradó csapat nem eshet ki, és "kívülről" sem lehet egy "alacsonyabb osztályú" bajnokság megnyerésével bejutni - a ligába jutásról üzleti alapon kell megállapodni.

A ligaszabályozás nagy jelentőségű eszköze a bérnövekedés ütemének korlátozása - írtuk cikkünkben. Az amerikaifutball ligában "1990 óta mérsékelten, mindössze évi 8 százalékot emelkedtek a játékosoknak kifizetett bérek - a másik három ligánál 12 és 16 százalék közötti az átlagos bérnövekedés."

Az amerikaifutball-liga (NFL) csapatai 2006-ban maximálisan 102 millió dollárt fizethetnek a játékosoknak. Az NFL bajnokságában 32 csapat vesz részt.

 

A amerikai baseball ligában (Major League Baseball) az "American" 14 csapata és a "National" 16 csapata vesz részt. A liga szabályai szerint luxusadót kell leróni annak a csapatnak, amely meghatározott összeget átlép. A korlát tavaly 128 millió dollár volt. Luxusadó fizetésére a New York Yankees (többször is) és a Boston Red Sox kényszerült.

A 30 csapatból felálló amerikai kosárlabdaligában (NBA) csapatonként ma 46 millió dollár a legmagasabb összeg.

A szintén 30 csapatot magában foglaló amerikai profi jégkorong ligában (NHL) 39 millió dollár lett a - sztrájkot hirdető játékosokkal folytatott kemény alku után - bevezetett plafon.

Az arányokat a sportág nézettsége, az elérhető médiaszerződések, és a ligák üzleti erejének különbségei magyarázzák.

Az Egyesült Államokban a kontinentális típusú labdarúgás (a soccer) ligában is maximálták a jövedelmeket. A 12 tagú MLS liga saját maga köt szerződést a játékosokkal. Minden klub legfeljebb évi 1,6 millió dollárt fizethet teljes keretének, ezen kívül viszont minden csapat leigazolhat egy-egy "luxusjátékost", akinek bármennyit fizethetnek.

Európában is igyekeznek korlátozni a focisták részére kifizethető legmagasabb összeget. Üzemi nyereséget csak a brit Premier League és a német Bundesliga termelt tavaly: az előbbi 240, utóbbi 65 millió euró körüli összeget. A kontinensen az angol klubok fizetik a legnagyobb pénzt, a növekedés korábbi (tíz éven át évi 20 százalékos) üteme viszont a Deloitte könyvvizsgáló cég szerint a legutóbbi szezonban megtorpant (3 százalékkal csökkent). Eközben Németország és Olaszország vezető klubjaiban 15-16 százalék körüli volt a növekedés. A legtöbbet a Chelsea fizette ki (108,9 millió fontot, de egy szezonnal előbb csaknem 114,8 milliót folyósított fizetésként). A második legjobban fizető klub a Manchester United volt. Itt az utóbbi szezonban minimálisan nőtt a teljes sportfizetés összege, valamivel meghaladva a 77 millió fontot.

 

(HVG, MTI, Spiegel)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.