Véres módszerekkel öltek meg egy koszovói szerbet

Véres akciófilmekben látható módszerrel oltották ki egy szerb férfi életét Koszovóban; a közelmúltban történt szerbellenes bűnesetek alapján feltételezni lehet, hogy etnikai indíttatású gyilkosság volt.

A csütörtökön hajnalban történt esetről a Kosovska Mitrovicában székelő szerb koordinációs központ tájékoztatott. Egy 23 éves szerb fiatalember a többségben szerbek lakta észak-koszovói Zvecan városából tért vissza gépkocsijával falujába, Zitkovacba. Félúton meg kellett állnia, mert az úttesten faágakból emelt torlaszt pillantott meg. Amikor megállt, ismeretlen tettes vagy tettesek golyózáport zúdítottak gépkocsijára. A holttestet kidobták az autóból és elhajtottak. A rendőrség jelenleg is helyszínel, a gyilkosok által használt gépkocsit megtalálták egy szomszédos faluban.

Az elmúlt hetek bűneseteiből sejteni lehet, hogy ezúttal is etnikai alapú leszámolásról van szó, mivel a közelmúltban több fegyveres támadás történt szerbek ellen Észak-Koszovóban. Május elején feltehetően albán szélsőségesek tüzet nyitottak egy ortodox papra, egy másik esetben két szerb fiatalt érte fegyveres támadás. A pap csodával határos módon megmenekült, a két fiatalt súlyos sebesülésekkel kórházba szállították.

Ugyanebben az időszakban történtek más bűntények is: kövekkel dobáltak meg szerbeket szállító ENSZ-rendszámtáblás buszokat, és ugyancsak az észak-koszovói Podujevóban beverték a helyi ortodox templom újonnan ácsolt bejárati ajtaját, és kitörték az ablakokat. A bűnténysorozat után Agim Ceku koszovói kormányfő drámai hangú nyilatkozatában az erőszak megfékezésére, és az etnikai sokszínűség tiszteletben tartására szólította fel albán nemzettársait. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.