Győriványi újra fő-zeneigazgató

Lapunk információja szerint újra Győriványi Ráth György lesz a Magyar Állami Operaház fő-zeneigazgatója - egyelőre megbízottként. A dalszínház főigazgatója ezt ma jelenti be sajtótájékoztatón.


A fő-zeneigazgatói posztról a múlt héten lemondott Kesselyák Gergely utódját keresi Hegyi Árpád Jutocsa főigazgató. Úgy tűnik, már meg is találta: az egykori kulturális miniszter, Görgey Gábor által 2002-ben leváltott fő-zeneigazgató, Győriványi Ráth György személyében. Igaz, egyelőre csak megbízott vezető lehet a karmester, hiszen a fő-zeneigazgatói posztra pályázatot kell kiírni.

Az Operaház vezetőségéhez közel álló informátorunktól tudjuk, Győriványi már részt vesz a modernizációs program egyeztetésében, a jövő évi műsorterv kidolgozásában. Előző kinevezésekor szerinte világos elképzelései voltak az operaházi modernizációkról, de akkor hiányzott a politikai vezetés támogatása, most ezt - mint mondja - megkapja.

Hegyi annak ellenére kérte fel Győriványit, hogy négy évvel ezelőtt tíz Kossuth-díjas művész és az érdekvédelmi szervek sürgették a leváltását - vezetői alkalmatlanságra hivatkozva. Informátorunk szerint a társulat egy része a változástól félt, a többiek elfogadták a fő-zeneigazgató elképzeléseit.

Vezetői alkalmasság?

Leváltásakor munkaügyi bírósághoz fordult Győriványi Ráth György. A bíróság megállapította: a fő-zeneigazgatónak jogellenesen szüntette meg közalkalmazotti jogviszonyát a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, ezért elrendelte a jogviszony helyreállítását és Győriványi továbbfoglalkoztatását. A Fővárosi Bíróság

a lapunk birtokába került 2005. február 15-én kelt részítéletben megállapította: "Nem vitás, hogy a felperes vezetőnek nem volt alkalmas, azonban a karmesteri tevékenység folytatásának a bíróság akadályát nem látta." A Legfelsőbb Bíróság - információnk szerint - Győriványi felülvizsgálati kérelmét elutasította.

Gyõriványi Ráth György
Gyõriványi Ráth György
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.