A borász elégtétele

Jekl Béla kadarkáját kortyolgatom. Kedvemre való foglalatosság. Az idei Borkalauz így ír a villányi borász Ördög-árok-dűlőben termett, 2003-as kadarkájáról: "Illata tiszta és intenzív, finom csokoládé keveredik gyümölcsök tercier aromáival.

Szájban tökéletes az egyensúly, ritkaság ilyen szép, teljesen érett szőlőből készült bort kóstolni. Testességét egy szoborszép atlétanőhöz hasonlítanám... Komplex, irgalmatlan nagy potenciállal."

Kortyolgatom Jekl Béla kadarkáját, s közben arról beszélgetek a lélegzetelállítóan gyönyörűséges bor 52 éves gazdájával, hogy Villányban könnyű is meg nehéz borásznak is lenni. Könnyű, mert a villányiak elsőként kötelezték el magukat a rendszerváltás utáni Magyarországon a minőségi bortermelés mellett. Ebből következik, hogy ennek a borvidéknek az imázsa a legjobb a kvalitásos nedűk kedvelői körében. Ezáltal a villányi borászoknak általában nincsenek értékesítési gondjaik. Abból a szempontból viszont nem könnyű a feltörekvő villányi termelők élete, hogy itt már nehéz kitűnni a sztárborászok közül.

Általános vélemény a szakmában, hogy legalább fél tucat villányi termelő érdemes lenne az Év borásza címre, ám ők mégsem nyerhetik el ezt a titulust. Ennek oka egyszerű: az elmúlt másfél évtizedben négy villányi - Bock József, Gere Attila, Polgár Zoltán és Tiffán Ede - is megkapta a megtisztelő címet. Villány - a vetélytársak szerint - túlnyerte magát. Mivel szükség van a többi borvidék menedzselésére is, a feltörekvő villányi borászoknak várniuk kell egy újabb győzelemre.

A hozzáértők szerint Jekl Béla az egyik, aki - a fenti okok miatt - évek óta kénytelen várni. A vörösboraival számos nagy nemzetközi borversenyen rangos díjakat - legutóbb egy bordeaux-i megméretésen arany- és ezüstérmet - nyerő vállalkozóról tudni kell, hogy pécsi családban nőtt fel, s a szőlőhöz a nagyapjától kapott kedvet. Elvégezte a kertészeti egyetemet, majd 1980-tól a villányi szőlészetben - ágazatvezetőként, illetve növényvédő szakmérnökkként - dolgozott. Az első saját szőlőjét 1983-ban telepítette, 800 négyszögölön oportót és zweigeltet termelt. Tizenegy éve vállalkozó, jelenleg hét hektáron gazdálkodik, évente 30-40 ezer palack bort küld a piacra.

Ülök Jekl Bélánál, kortyolgatom a mester kadarkáját, s hallgatom, mire büszke. Jelesül arra, hogy Villányban még ebben az évben életbe lép egy szigorú eredetvédelmi rendszer, aminek következtében a villányi borvidék újra példát mutat. 2006-tól ugyanis a villányi eredetvédett palackos borok vagy a classicus vagy a prémium kategóriába sorolódnak. A classicus esetében egy hektár szőlő nem adhat 90 hektoliternél több bort, míg a prémium kategória olyan dűlőkben terem, ahol hektáronként maximum 60 hektoliter bor terem. Ez az önkorlátozás az egyik alapja a minőség megőrzésének. A prémium kategória palackozása csak a villányi borvidéken, s annak 35 kilométeres körzetében történhet. (Ezzel meggátolható, hogy az ország távoli vidékein palackozott, bizonytalan eredetű borokra írhassák rá a jól csengő prémium jelzőt.) A csúcsminőségre igényt tartó borokat - úgynevezett vakkóstolással - egy szakmai bizottság minősíti majd. Aki nem vállalja a már említett mennyiségi önkorlátozást és a bizottsági minősítést, az nem írhatja rá a palack címkéjére, hogy milyenfajta szőlőből készült a bora. Ilyenkor a címkén csak annyi olvasható, hogy villányi vörös- vagy fehérbor.

Az eredetvédelmi rendszer kidolgozásának egyik élharcosa Jekl Béla volt. Amikor ez a harc 2003-ban elkezdődött, akkor Jekl a villányi borvidéket adó hat hegyközség egyikének, a nagyharsányinak az elnöki posztját töltötte be. Ebbéli minőségében képviselte saját hegyközségét a Villányi Borvidék Tanácsában, s Jekl volt e csúcsgrémium elnöke is. A tanács kétévi küzdelem után megalkotta az eredetvédelmi rendszert, ám akkor már nem Jekl volt a tanács első embere. Az történt ugyanis, hogy az eredetvédelemért folytatott harc során a nagyharsányi hegyközségben a termelők fellázadtak Jekl ellen, és leváltották őt. Ezáltal a hegyközség már nem Jeklt delegálta a borvidék tanácsába.

Jekl Béla szerint azok buktatták meg őt a hegyközségben, akik féltek a szigorú minőségi szabályoktól. A másik fél viszont úgy látja, hogy Jekl Béla még a már elfogadott eredetvédelmi rendszernél is szigorúbbat szeretett volna. Ez pedig elfogadhatatlan volt számukra.

- Akkor fájt, hogy megbuktattak, de végül elégtételt kaptam azzal, hogy egyáltalán bevezették az eredetvédelmet - mondja Jekl Béla, aki a birtokát szeretné néhány év alatt megduplázni. Annál nagyobbat viszont nem akar. Noha a borvidék nagymenőinek 30-50 hektárja van, ő beérné 15 hektárral.

- Ennyi tökéletesen eltart egy családot, miért kellene több? - néz rám kérdőn. - A nagyobb birtok több pénzt hoz, de a pénz nem minden. Nem ehetek meg két vacsorát.

Kortyolgatom Jekl Béla kadarkáját, és bólogatok. Már csak azért is, mert szeretnék minél többször találkozni az ő pincéjében izmosodó szoborszép atlétanővel.

Jekl Béla: A nagyobb birtok több pénzt hoz, de a pénz nem minden
Jekl Béla: A nagyobb birtok több pénzt hoz, de a pénz nem minden
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.