Kiss Péter: nincs döntés a nyugdíjkorhatár emeléséről

Nincs olyan döntés, hogy ebben a ciklusban a nyugdíjkorhatárt 65 évre emelnénk fel - mondta Kiss Péter szerdán Balatonfüreden, az MSZOSZ nyugdíjas tagozatának fórumát megelőzően.

Az a szándékunk, hogy a 2010-ig tartó ciklusban rendszerértékű változtatásra teszünk javaslatot a nyugdíjrendszert illetően, "ami azt jelenti, hogy ebben a ciklusban azt az átfogó tervet fogjuk kidolgozni, amit aztán utána társadalmi vitában még 2010-ig végigbeszélünk" - tette hozzá a kancellária miniszter.

Kiss Péter szerint a nyugdíjrendszer reformja "olyan nagy kihívás, amely a végrehajtásban egy külön ciklust igényel". Mint mondta: a 2010-ig terjedő ciklus a megtervezése, megalapozása, a következő pedig adott esetben az érvényre juttatás időszaka lehet. A miniszter azt is hangsúlyozta, hogy a kormányzat által tervezett reformok, változások "karaktere olyan lesz, amelyek megerősítik az alapvető szociális ellátásokat", így például a nyugdíjasok érdekében vállalt programok teljesítését is.

Kiss Péter hangsúlyozta: következetesen végigviszik azt az ötéves programot, amelyet a nyugdíjak korrekciója, emelése érdekében már idén elkezdtek. Rámutatott arra, hogy idén és jövőre két lépésben felemelik az 50 százalékos özvegyi nyugdíjakat 55, illetve 60 százalékra, s szintén jövőre emelik azok nyugdíját is, akik 1987 előtt vonultak nyugdíjba. Megjegyezte, hogy mindez legalább 870 ezer embert érint és összesen 47 milliárd forintos nyugdíjkorrekciót jelent.

A miniszter utalt arra is, hogy idén július elsejétől havi 3.500 forinttal növelik minden mezőgazdasági járadék összegét, ami 15 ezer ember számára jelent 10-12 százalékos emelést. Hozzátette, hogy az ötéves nyugdíjprogram végrehajtása 2010-ig hárommillió 140 ezer időskorút érint, s a nyugdíjemelések összesen 143 milliárd forintot tesznek majd ki. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.