Az OTP orosz földre léphet

Oroszországban a tegnapi, moszkvai bejelentés szerint nyerésre áll az OTP Bank, amely az Investsberbankkal második legnagyobb külföldi leánycégét szerezheti meg.

Az orosz Investsberbankban szerezhet részesedést a magyar OTP - derült ki tegnap Moszkvában. Lapunk orosz pénzügyi körökből szerzett információi szerint a piacvezető magyar bank a hitelintézet 95 százalékát vásárolná meg. Bár erre rajta kívül három rivális bank pályázik még, a tárgyalások az OTP Bankkal jutottak legmeszszebb - nyilatkozták tegnap az MTI érdeklődésére az Investsberbankban, hozzátéve, hogy döntés június közepén várható.

A Kommerszant című lap szerint a fekete-tengeri Novorosszijszk kereskedelmi kikötőjét részben birtokoló Investsberbank tulajdonosai arra hajlanak, hogy az OTP Bankot válasszák a négy külföldi pályázó közül. Az orosz lap egy bennfentestől úgy értesült, hogy az Investsberbank részvényesei még ezen a héten meghozhatják döntésüket.

Az Investsberbank saját tőkéje 2,74 milliárd rubel (mintegy 21 milliárd forint), teljes vagyona (mérlegfőösszege) 25,12 milliárd rubel volt az év végén, ami csaknem 200 milliárd forintnak fele meg. Ha az OTP Bank sikerrel jár, az oroszországi lenne a társaság második legnagyobb külföldi leánycége a bolgár DSK után. Ha az OTP a korábbi híreknek megfelelően megszerezné a Raiffeisen ukrán leánybankját, az Investsberbank, amely az orosz bankpiac mérete alapján 60. szereplője, a harmadik helyre csúszna a magyar bankcsoporton belül.

Oroszország egyébként növekedési dinamikája alapján a legvonzóbb befektetési célpont az európai bankoknak, a pénzügyi szektor éves növekedési üteme ugyanis az elmúlt években 20-30 százalék körül mozog.

Az OTP Bank korábban közölte, hogy a térségben 1,15 milliárd eurót szán egy orosz, és két ukrán bank megvásárlására, amelyek közül eddig csak a Raiffeisen ukrán leánybankjának neve volt ismeretes.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.