Négyéves kormánypálya: 2008-ig torpanás, majd indulás

Új szlogen terjed a Parlamentben - az alkotó ellenzéké. Gyurcsány Ferenc alkotó ellenzéket vizionált tegnap magának, az "alkotó ellenzék" a választási kampányban tett ígéreteit megtartó miniszterelnököt. A kormányzati struktúraátalakítás végül szabad utat kapott, igaz, a KDNP és a Fidesz kisgazda tagjai azt nem szavazták meg. A szlogen, meglehet, változott, a hangnem azonban nem.

A kormányfő tegnap az Országgyűlésben ismertette a kormányprogramot. Expozéjában nem tagadta, hogy a költségvetés megroppanásáért főként a 2002 és 2006 közötti évek kabinetjeit terheli a felelősség, s a büdzsé egyensúlyának helyreállítása érdekében az államnak a kiadásait csökkenteni, a bevételeit növelni kell. Gyurcsány Ferenc szerint újra kell gondolni a köz- és a magánfelelősség rendszerét: a jövőben nem várható el az államtól, hogy odaálljon mindenki mögé. A miniszterelnök azt ígéri, a szükséges új gazdasági fordulat végrehajtása után az állam kevesebb forrásból többet tehet polgáraiért.

Ehhez biztosít hátteret a kormány a rendszerváltás óta megcsontosodott hatalmi és közigazgatási struktúra átszabásával. A miniszterelnök közölte, hogy az állam a jövőben nem nehezék lesz, hanem "társadalomorientált" segítő szervezet, amely a központból helyi és regionális szintekre helyezi, "egyénre szabja" az állami funkciókat, és a helyi igényeknek megfelelően költi el az évi 1000 milliárd forintos uniós támogatást.

Gyurcsány Ferenc a reformok ismertetése mellett utalt arra is, hogy helyre kell állítani az államháztartás egyensúlyát. Hangsúlyozta: a megszorításokat csupán 2008-ig kell elviselnie a lakosságnak, akkor az átalakított intézményrendszer és az uniós források segítségével növekedési pályára állhat az ország. "Az uniós támogatás pedig nem aprózódik el a bürokrácia és a hivatalok útvesztőiben" - ígérte a miniszterelnök. Szerinte erre garancia, hogy az uniós pénzek fölött egy speciális szervezet, az üzletemberek által vezérelt Nemzeti Fejlesztési Ügynökség diszponál majd.

Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, kell az ellenzék támogatása. "A kompromiszszum, szerintem, politikai teljesítmény, a köztársaság pedig együttműködést jelent" - mondta Gyurcsány, aki közölte azt is, hogy megpróbálja elejét venni az e célok körül kialakuló pártcsatározásoknak.

Gyurcsány Ferenc beszélt arról is, hogy a politikának is szerepet kell vállalnia a megszorításokból, "legyen nekünk is nehezebb, mint négy éve". Jelezte: csökkennek a képviselői jövedelmek, karcsúsítani szándékszik az Országgyűlést, lefaragja a közigazgatási apparátus létszámát.

Idézetek a vitából

Gyurcsány Ferenc kijelölt miniszterelnök: "Az elmúlt négy év mérlegét megvonták a választók: a győztesnek szerénységgel, a vesztesnek alkotó ellenzéki magatartással kell együttműködnie az ország érdekében."

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője: Gyurcsány Ferenc a még senki által nem látott kormányprogramról beszél a konkrétumok helyett, s amíg ő blogot írt, a Fidesz javaslatokat tett. Abban bízunk, hogy a kormányprogram pontjai megegyeznek majd az MSZP választási ígéreteivel.

Boross Péter (MDF), volt miniszterelnök: "Nagy élmény számomra egy évtized után visszatérni a falak közé, s konstatálni, hogy nem változott semmi."

Salamon László (KDNP): "Nem szavazzuk meg a módosítást, mert így a köztisztviselői kar fölött a politika korlátlan uralmat nyerne".

Gyurcsány Ferenc: "A hamis beszéd gyakorlatát meg kell szüntetni, s világossá kell tenni, milyen szintig terjed a politika, ez alatt viszont erős védelmet kell biztosítani az igazgatásnak".

Navracsics Tibor tegnap szólalt fel elõször
Navracsics Tibor tegnap szólalt fel elõször
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.