Kórházak a műtőasztalon

Molnár Lajos leendő egészségügyi miniszter a napokban lapunknak azt mondta: nem az a lényeg, hogy a beteg a közvetlen szomszédságában kapja meg a szükséges ellátást, az se baj, ha utaznia kell, a fontos, hogy jó minőségű szolgáltatásban részesüljön. Habár a szabad demokraták által kijelölt miniszter nem mondta ki, mégis nyilvánvaló, Molnár valójában arról beszélt: túl sok a 160 fekvőbeteg-ellátó intézet. Úgy tudjuk, már a koalíciós tárgyalások előtt is többé-kevésbé konszenzus alakult ki a szocialista és a szabad demokrata vezetők között arról, hogy csak 60 kórházat kellene megtartani, a többit pedig más funkcióban, az egészségügyi-szociális területen hasznosítani.

Túl sok lenne a kórház? Szakértők szerint igen. Szinte minden kistérségben akad intézmény, ennyit ugyan fenn lehet tartani, a minőségi ellátás azonban - a kellő számú szakember és minőségi eszközök hiányában - megoldhatatlan. Ennek alátámasztására Simon Tamás ügyvéd, aki orvosi műhibákra is szakosodott, lapunknak azt mondta: a műhibák 15-20 százaléka elkerülhető lenne. Csak egyetlen példa: a fejlődési rendellenességgel világra jött újszülöttek esetében tipikus, hogy a probléma időben való felismeréséhez nem volt megfelelő gép vagy képzett szakorvos a lelet pontos értékeléséhez.

Célszerű tehát az ellátást átalakítani. Úgy tudjuk, ennek során két szempontot vesznek figyelembe. Az első: a sürgősségi betegellátás keretében a rászoruló fél órán belül eljuthasson a kórházba. (Ez természetesen számos más feladattal, például az úthálózat-fejlesztéssel is összefügg.) A második: a betegségek előfordulásának sűrűsége szerint alakítanak ki kórházi centrumokat. Az első szempont nem szorul magyarázatra, a második igen. Szakértők szerint, ha egy kórházban egy orvos csak havonta egyszer operál valamilyen speciális betegségben szenvedő rászorulót, akkor a beavatkozás nagy valószínűséggel szövődménnyel gyógyul. Ha hetente többször, akkor az arra alkalmas műszerekkel, kellő gyakorlattal komplikációmentes lesz a beavatkozás. Vagyis: a kórházi ellátást megfelelő centrumokba kell koncentrálni.

Golub Iván, a kórházszövetség elnöke nem vitatja a szerkezetátalakítás szükségességét, ugyanakkor arra hívja föl a figyelmet: mindennek csak akkor van értelme, ha az átalakítás forrásbővítéssel is jár.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.