Parlamenti helyosztás

Van olyan parlamenti bizottság, ahol egyedül többségben vannak a szocialisták, az MDF viszont fontos testületekből maradt ki - újraosztották a helyeket az Országgyűlésben.


Kevesebb bizottsági hely magasabb díjért - ez a filozófiája az országgyűlési képviselők új juttatási rendszerének. Némileg szigorították és csökkentették a költségtérítések elszámolását, a tömegközlekedés pedig már nem ingyenes a képviselőknek a tegnap elfogadott új szabály szerint.

Az SZDSZ, az MDF, az MSZP és a Fidesz 492 bizottsági hely helyett 386-on osztozkodhatott - a grémiumok száma ugyanis 25-ről 18-ra csökkent. A főszabály az, hogy egy képviselő csak egy bizottságban lehet tag. (Igaz, eddig egy bizottsági tagságért a képviselői illetmény - 220 800 forint - 40 százaléka járt, most pedig már 70 százaléka a tarifa.) Egy frakció pedig maximum annyi bizottságba küldhet tagot, amennyi tagja összesen van. Így az MDF kimaradt hét bizottságból, többek között az egyik legfontosabbként számon tartott alkotmányügyiből, és például a mezőgazdaságiból vagy a külügyiből is. A szabad demokraták mindenhova küldhettek tagot, bár az egy képviselő - egy bizottság elvhez nem tartották magukat. A szabad demokraták közül hat képviselő is duplázott a helyosztón.

Kiemelt figyelmet fordítottak ugyanakkor az oktatási bizottságra a szocialisták: az előző ciklus elnökét, Jánosi Györgyöt Szabó Zoltán váltotta - mindössze két hétre. Az "interregnum" után felszabaduló posztra rajtuk kívül Arató Gergely, az OM eddigi államtitkára is pályázik.

A bizottsági struktúrát alapjaiban nem forgatták fel, s az MSZP-n belül csupán azt nehezményezték, hogy a kormánypártok odaadták a mezőgazdasági és a honvédelmi bizottságot az ellenzéknek. Az SZDSZ-ben viszont néhányan azt, hogy több bizottságban egyedül is többségük van a szocialistáknak. A jobboldali pártok egymás között nehezebben jutottak közös nevezőre. Végül az MDF a környezetvédelmi, a KDNP pedig a nemzetbiztonsági bizottságot vihette el (igaz, a volt fideszes Simicskó István révén).

A képviselők juttatásai (forint)

Házelnök1 435 200

Alapdíj
220 800

Pótdíjak*
Országgyűlési alelnök397 440
Jegyző154 560
Bizottsági elnök264 960
Bizottsági alelnök220 800
Bizottsági tag154 560
Második bizottság55 200
Frakcióvezető264 960

* + húsz százalék pótdíj az alkotmányügyi, költségvetési és európai uniós bizottság tagjainak

Bizottságok, elnökök

Alkotmányügyi, igazságügyi
és ügyrendi: Vastagh Pál (MSZP)

Gazdasági és informatikai: Puch László (MSZP)

Ifjúsági, szociális és családügyi: Vidorné Szabó Györgyi (MSZP)

Költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki: Varga Mihály (Fidesz)

Önkormányzati és területfejlesztési: Jauernik István (MSZP)

Egészségügyi: Kökény Mihály (MSZP)

Oktatási és tudományos: Szabó Zoltán (MSZP)

Mezőgazdasági: Font Sándor (Fidesz)

Európai ügyek: Eörsi Mátyás (SZDSZ)

Külügyi és a határon túli magyarok: Németh Zsolt (Fidesz)

Emberi jogi, kisebbségi,
civil- és vallásügyi: Balog Zoltán
(Fidesz)

Foglalkoztatási és munkaügyi: Simon Gábor (MSZP)

Környezetvédelmi: Katona Kálmán (MDF)

Kulturális és sajtó: Pető Iván (SZDSZ)

Sport- és turisztikai: Lasztovicza Jenő (Fidesz)

Honvédelmi és rendészeti: Lázár János (Fidesz)

Nemzetbiztonsági: Simicskó István (KDNP)

Mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló: Géczi József Alajos (MSZP)

Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója tart gyors konzultációt Szili Katalinnal a házelnöki pulpituson. Egy fideszes képviselõ ugyanis azt kiáltotta Szilinek, hogy "szégyelld magad", miután az elnökasszony figyelmeztette Navracsics Tibo
Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója tart gyors konzultációt Szili Katalinnal a házelnöki pulpituson. Egy fideszes képviselõ ugyanis azt kiáltotta Szilinek, hogy "szégyelld magad", miután az elnökasszony figyelmeztette Navracsics Tibo
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.