A magzat és az anya

Aki éppen kisbabát vár, vagy már megélhette a szülés-születés csodáját, pontosan tudja, hogy a kilenc hónapnyi várakozás alatt nincs annál fontosabb kívánság, mint hogy egészséges gyereket hozzon a világra. A kismamák – bevallva-bevallatlanul – leginkább attól tartanak a terhességük alatt, hogy babájuk valamilyen rendellenességgel születik meg. Az anyai aggodalom ma már szerencsére az esetek döntő többségében fölöslegesnek bizonyul. Mindez köszönhető a kilencvenes években megjelenő magzatvédő vitaminoknak is, amelyekről kiderült, hogy képesek néhány génhiba ártalmas hatásának kivédésére, így egyes veleszületett fejlődési rendellenesség megelőzésére.

Intő jel lehet az a magyar vizsgálati eredmény is, miszerint a várandósok 97 százaléka valamilyen vitaminhiányban szenved. Különösen igaz ez az állítás azokra a nőkre, akik a terhességüket megelőzően hosszabb ideig fogamzásgátló tablettát szedtek vagy fogyókúráztak. (A fogamzásgátlók egyes vitaminok szintjét kedvezőtlenül befolyásolják – például a folsavszintet csökkentik –, míg a fogyókúra során kevesebb a mikrotápanyag-bevitel.)

Sokan úgy gondolják, elegendő az egészséghez, ha az ember kellő mennyiségű zöldséget, tejterméket, gyümölcsöt fogyaszt. Még ha a várandós nők fokozottan ügyelnek is arra, hogy megfelelően táplálkozzanak, a szakemberek kimutatták, hogy csupán élelmiszerekkel igen nehéz fedezni az anyai szervezet megnövekedett vitamin-, ásványianyag- és nyomelemszükségletét. Ha azt veszszük, hogy a fejlődési rendellenességek kivédésében óriási szerepet játszó folát-folsav optimális napi mennyiségéhez 10-15 tányér spenótot vagy 5 kiló banánt kellene fogyasztani, máris kiderül, hogy a természet kincsestára nem feltétlenül bizonyul elegendő forrásnak. A legegyszerűbb megoldás a kismamák igényeire kifejlesztett, modern összetételű multivitamin-készítmény lehet, mely a terhesség és a szoptatás időszakában segíti a magzat egészséges fejlődését.

Lényeges azonban, hogy a vitamint időben kezdjék el szedni a babát tervező nők. A fejlődési rendellenességek ugyanis a magzati kor elején – a 15–77. nap között – alakulhatnak ki, amikor a kismama még nem biztos, hogy tudatában van a terhességnek. A klinikai eredmények is azt igazolják: a tervezett terhesség előtt legalább egy hónappal elkezdett és a fogantatás utáni első három hónapban rendszeresen alkalmazott vitaminkúra segítségével a központi idegrendszer legsúlyosabb és leggyakoribb rendellenességei – az agykoponyahiány és a nyitott gerinc – az esetek 90 százalékában kivédhetők. A kora terhességben sok kellemetlenséget okozó émelygés, hányinger és hányás előfordulása is számottevően csökkenthető.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a terhességet megelőző 1-3 hónaptól a szoptatás végéig szedhető multivitamin napi adagja 1 tabletta; egyéb vitaminnal, ásványi anyagot tartalmazó készítménynyel csak a kezelőorvos tanácsára szedhető. A kismamák megnyugtatására elmondható: a magzatvédő vitamin nem befolyásolja a baba súlyát, és a mamák számára sem okoz fölös kalóriabevitelt. A vitaminkészítmény napi egy gombóc fagylalt áráért nyújt védelmet a születendő magzatnak.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.