Érző művégtag őssejtekkel

Egy három robotujjra építhető mesterséges tapintó- és fogókészüléket kell kifejlesztenie 2007-ig egy magyar kutatócsapatnak.

A Biokibernetikai Kutató és Fejlesztő Kft.-t a Semmelweis Egyetem Anatómiai Szövet- és Fejlődéstani Intézetében az érző művégtag kifejlesztésére alapította dr. Csillag András és dr. Páli Jenő. Uniós pályázat támogatásából 2007-ig kell elkészíteniük a készüléket. Ez az emberi kéz ügyességét megközelítő módon működtető kézszimulátor lehet az idegrendszer által közvetlenül vezérelt, érző és mozgató működésre egyaránt képes művégtag prototípusa.

Ezzel párhuzamosan az őssejt idegrendszeri alkalmazása is zöld utat kaphat. Az idegrendszeri károsodásoknál a köldökzsinórból nyert őssejtes kezelést ugyanis továbbra sem fogadják el itthon a szakmai vezetők. Páli Jenő agykutató, a Biokibernetikai Kft. és a Semmelweis Egyetem Anatómiai Intézetében működő Neurokibernetikai Laboratórium vezetője most adta be újabb pályázatát annak vizsgálatára, miként lehet felhasználni az őssejteket az idegrendszeri sérülések helyreállításában. Távolabbi célja ezzel az idegrendszer és a művégtag közötti kapcsolatot biztosító mesterséges idegsejtkapcsolat kifejlesztése. Ha a pályázat elbírálásánál júniusban pozitív választ kap, akkor állatokon elkezdheti az eljárást.

A kutatás komoly lendületet adhat annak, hogy az eljárással Magyarországon is kezeljenek idegrendszeri sérülést szenvedett betegeket. Azaz a Kínában már öt éve rutinszerűen alkalmazott gyógymódot Magyarországon is elismerjék.

Amikor nemrégiben kiderült, hogy egy magyar kisbaba volt a világ legfiatalabb stroke- betege, akin kínai orvosok a köldökzsinórból nyert őssejtes kezelést alkalmazták, a hírt a magyar szakemberek komoly fenntartásokkal fogadták. Az eljárást nálunk egyelőre még csak kutatják, állatkísérletek folynak, s a hazai őssejtkutatók nem nagyon bíznak a kínai, illetve a Kijevben is folyó eljárás hatékonyságában.

"Nincsenek publikációk, nem ismertetik az eredményeiket, s ezek vélhetően nem tudományos alapon nyugvó kísérletek" - így kommentálták e gyógymódot az itthoni szakemberek.

Az egészségbiztosító egyébként nem támogatja a külföldi őssejtkezelést, mert azt sem a nyugati, sem a magyar orvosok nem ismerik el.

Páli Jenő és kutatócsapata azonban, ha más irányból is, de munkatársaival eljuthat az őssejt idegrendszeri alkalmazásához. Az agykutató készítette el és szabadalmaztatta az első olyan szerkezetet, amelynek segítségével az amputált betegek művégtagjukkal ismét tapinthatnak, foghatnak és érzékelhetnek tárgyakat. Amit az agykutató kitalált, azért lett világújdonság, mert a készülék pontosan azokat az elektronikus jeleket képes produkálni, mint az emberi kéz bőrében lévő receptorok.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.