Szenvedélyek és megoldások napja

"A pozitív önkép, saját személyiségünk becsben tartása, a mindennapok szépségeinek tudatos felfedezése és átélése - ezek a leghatékonyabb eszközei a szenvedélybetegségek megelőzésének." Ezzel az üzenettel, immár nyolcadik alkalommal tartják ma Magyarországon a szenvedélyek napját. Az ingyenes rendezvény - amelyet 1999 óta szervez a Sziget Kulturális Szervezőiroda és a Félúton Alapítvány - helyszíne az idén is a Corvin Budapest Filmpalota és a Kultiplex Művelődési Ház.

A cél 1999 óta változatlan: az élményekben gazdag, örömteli élet lehetőségének bemutatásával olyan mintát adni a fiataloknak, amely mellett a drogok használata és a személyiségromboló életmód nem jelenthet alternatívát. Ennek érdekében szerveznek beszélgetéseket felépült vagy felépülőben lévő szenvedélybetegekkel a Kultiplexben, ahol táncterápiás és pszichodrámacsoportok is várják az érdeklődőket. Az egynapos programban egy-egy betegség, terület szakértői tartanak előadást a drog és művészet kapcsolatáról, az étkezési zavarokról, a sportról és a doppingról, a szexfüggőségről, emellett kerekasztal-beszélgetéseket tartanak a munkafüggőségről is.

A szenvedélyek napjával lényegében egyidejűleg dől el, mit kezd az új kormány a drogterülettel. A Magyar Drogprevenciós és Ártalomcsökkentő Szervezetek Szövetségének 29 tagszervezete a miniszterelnökhöz címzett nyílt levelében kiállt ugyan az eddigi kábítószerügyi miniszteri biztos, Felvinczi Katalin mellett, ám a szakemberek úgy látják: "a kábítószer-probléma államigazgatási kezelését, összhangban az uniós drogstratégiával, Topolánszky Ákos, a 2000-es nemzeti drogstratégia egyik kidolgozója tudná a leghatékonyabban képviselni, aki élvezi a magyarországi civil szervezetek és a különféle szakterületeken tevékenykedő szakértők bizalmát." (Ny. M.)

Hoppá, börtön!
Marihuánás cigarettára gyújtanak egy budapesti Flash Mob rendezvényén, hogy a drogfogyasztók büntethetősége ellen tiltakozzanak
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.