Kis település - nagy megmérettetés

Közel kétmillió ember vesz részt a "Virágos Magyarországért" mozgalomban - köztük a Baranya megyei Orfű lakói, akik híres lokálpatrióták.

A mozgalom 1994-ben indult hazánkban. Keretében megszépülnek a porták, az ablakokba, a városok, falvak parkjaiba virág kerül, rendbe hozzák a bekötőutakat, irtják a gazt, levágják az elszáradt ágakat, gereblyéznek, söpörnek, locsolnak - a tiszta, rendezett, virággal díszített környezet megteremtésén és megőrzésén fáradoznak.

Évről évre mind több település vesz részt a vetélkedésben, tavaly már 307 jelentkező vállalta a megmérettetést. A fődíj: Magyarország képviselete a tizenkét európai ország részvételével zajló Entente Floriale Europe (Európai Virágos Városok és Falvak) versenyen, melyre az idén város kategóriában Nagyatád, a falvak közül Orfű jutott be.

Orfű, ez az öt településből álló, 850 lakosú üdülőfalu a Mecsek lábánál fekszik, festői környezetben. Az itt élők megélhetéséhez, a falu fejlődéséhez nagymértékben hozzájárul az idegenforgalom. Nemcsak a magyar turistákat csábítják a mediterrán klímájú vidék tavai, erdei, de évről évre egyre több külföldi is felkeresi a jó infrastruktúrájú, sokféle kulturális és sportprogramot kínáló üdülőfalut. Egy nemrég készült felmérés alapján száz idelátogatóból kilencvenkettő szívesen visszatérne Orfűre.

A "Virágos Magyarországért" mozgalomban a település a kezdetektől részt vesz. A tízféle szempontot figyelembe vevő értékelésen mindig maximálisan értékelték az összképet, hiszen Orfű - bár nagy területen, közel 80 hektáron fekszik - állandó figyelmet fordított az erdős, lankás területekre, s az egészet belterületként gondozza. Így aztán a bekötőutak rendezettek, az árokpartokat rendszeresen kaszálják, a települések közötti területeket is pázsit borítja, nem gaztenger. Kiemelkedő az intézmények környékének állapota: az ápolt, rendezett, parkosított környezet az ott dolgozók munkáját dicséri, mint ahogyan az óvoda és iskola területén is az alkalmazottak és a gyerekek együtt gondozzák az udvarokat és a kerteket. A műemlékek szintén nagy hangsúlyt kapnak, az egyik település, Tekeres épületeinek 70 százaléka helyi védelem alatt áll. Évente kétszer, ősszel és tavasszal takarítási napot tartanak, melyen részt vesz a falu apraja-nagyja, mindenki rendet rak a portáján, a bevezető utakat és parkokat sem hagyják gondozatlanul. A falu polgármester asszonya, Füziné Kajdi Zita büszkén említi, hogy a közterületek 95 százalékát az itt élő emberek tartják rendben.

Orfű magyar falu, s az itt élők igyekeznek eredeti jellegét megőrizni. Itt nincsenek divatban holland virágcsodák, a legtöbb ház ablakában a hagyományos muskátli virít.

Az idei évben - mint országos győztes - Orfű képviseli tehát hazánkat az európai versenyen. A tucatnyi ország részvételével zajló megmérettetésre sajátos koncepcióval készül a falu: úgy döntöttek, azt mutatják, amilyenek valójában is. Különleges anyagi befektetést nem igényel tehát az előkészület, viszont annál több munkát. Még szerencse, hogy ezen a településen különösen lokálpatrióták az itt lakók. Számos civil szervezet segíti a felkészülést. Az "Orfűért Közalapítvány", mely elsősorban az orfűi tavak völgye jó környezeti állapotának fenntartására szerveződött, hulladékgyűjtő edényeket és a tájba illő, fából készült információs táblarendszert bocsát a kirándulók rendelkezésére. A horgászegyesület a tavak környékének rendbetételét vállalta. Az Orfűi Lovasklub a díjugrató pálya és a lovas útvonalak tisztaságáért felel, míg a Polgárőr Egyesület munkagépekkel járul hozzá a települések szépüléséhez. Az Ifjúsági Klub és a Nyugdíjas Klub, valamint a Társaskör Egyesület a parkosításból és a közterületek rendbetételéből veszi ki jócskán a részét. Olyan nyugdíjas is akad, aki egy egész utcában intézi tavasztól őszig a virágok gondozását, locsolását.

Ilyen civil buzgalom mellett nincs miért izgulnia a polgármester asszonynak, aki már most tervezi az augusztus eleji programot, amikor is a nemzetközi zsűri értékeli a munkát. A tervben lovas kocsis utaztatás szerepel, hogy a négy óra alatt, ami a bírák rendelkezésére áll, minél többet meg tudjanak mutatni településük szépségéből, értékeiből.

Vendégváró falu, szép kilátással
Vendégváró falu, szép kilátással
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.