A Szentlélek jó húzása

XVI. Benedek az első jó német a lengyelek szemében. A Szentlélek nem történelemben és nemzetben gondolkodik. De most mintha mégis azt akarta volna, hogy oldódjék a félelem történelmi görcse.

„XVI. Benedek csodálatraméltó módon küzd a lengyel nyelvvel. Bizonytalanul ejti ki a teljesen idegen, egzotikus hangokat. De megpróbálja. Olykor ügyetlenül, szinte gyerekesen. Ügyetlenség és gyerekesség. Nem ilyen tulajdonságokat szoktak a németekhez társítani az én hazámban. XVI. Benedek, talán akaratlanul, de megváltoztatja a németek képét a lengyelek szemében” – olvassuk Andrzej Stasiuk cikkében, amelyet a pápa lengyelországi látogatása alkalmából írt a Frankfurter Allgemeine Zeitungba.

„A pápa az első német, akinek sikerült a lengyel tömegek hősévé válnia – folytatja Stasiuk. – Ki vehette volna fel vele a versenyt? Beckenbauer? Schumacher? Beate Uhse? Meglehet, de az ő népszerűségük a rajongók szűk körére korlátozódott. És sikerüket olyan össznémet nemzeti sajátosságoknak tulajdonították, mint a pontosság, megbízhatóság, a tántoríthatatlan következetesség a kitűzött cél megvalósításában. Semmi emberit nem láttak bennük, csak hatékonyságot, azt pedig nem tartják nagy becsben a szlávok. Benedek viszont János Pál örököse, a katolikus egyház feje, és máig nem tud jól lengyelül. Nagyság, szerénység és egy kis sutaság találkozik össze a személyiségében.”

A lengyel tömegek lelkét nem ragadta meg Willy Brandt térdreborulása a varsói gettó emlékműve előtt, és az sem hatott rájuk, hogy Helmuth Kohl megölelte Mazowiecki miniszterelnököt – fejtegeti a szerző. Időtlen idők óta most tartanak először „jó németnek” valakit.

Stasiuk nem hinné, hogy a Szentlélek „nemzeti, történelmi és politikai kategóriákban gondolkodik”. Éppen ezért tartja különösen „jó húzásnak”, hogy II. János Pál, „a legjobb lengyel” örökébe „a jó német” lépett.

XVI. Benedek
XVI. Benedek
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.