Javaslat az Alkotmány módosítására az önkormányzatokkal kapcsolatban

2006. évi ……törvény

a Magyar KöztársaságAlkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény módosításáról

1. §

A Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX.törvény (a továbbiakban: Alkotmány) 41. §-a a következő új (3) bekezdésselegészül ki:

„(3) Az Országgyűlés megállapítja a régiók és a megyékterületét, nevét és székhelyét, valamint dönt a nagyvárossá nyilvánításról és afővárosi kerületek kialakításáról.”

2. §

Az Alkotmány 43. §-a helyébe a következőrendelkezés lép:

„43. § (1) A helyiönkormányzatok egyenjogúak. Az önkormányzatok kötelezettségei, feladatai éshatáskörei – figyelembe véve az önkormányzatok sajátosságait – eltérőeklehetnek.

(2) A helyiönkormányzat részére kötelező feladatot törvény állapíthat meg.”

3. §

(1) Az Alkotmány 44. § (2) bekezdése helyébe akövetkező rendelkezés lép:

„(2) A helyi önkormányzati képviselők éspolgármesterek választását – az időközi választás kivételével – az előzőáltalános választást követő negyedik év április vagy május hónapjában kellmegtartani.”

(2) Az Alkotmány 44. § (4) bekezdése helyébe akövetkező rendelkezés lép, egyben a § a következő új (5)-(6) bekezdésekkelegészül ki:

„(4) A képviselő-testület a megbízatásának lejárta előtt – ahelyi önkormányzatokról szóló törvényben meghatározott feltételek szerint –kimondhatja a feloszlását.

(5) AzAlkotmánybíróság a Kormány indítványára feloszlatja azt a képviselő-testületet,amelynek működése az Alkotmánnyal ellentétes.

(6) A feloszlás és a feloszlatás a polgármester megbízatásátis megszünteti.”

(3) Az Alkotmány 44. §-a a következő új (7)-(8)bekezdésekkel egészül ki:

„(7) A regionálisközgyűlés tagjainak általános választását első alkalommal a 2009. évi európaiparlamenti választás napján kell megtartani. A helyi önkormányzati képviselőkés a polgármesterek 2006. évi általános választásán megválasztott megyeiközgyűlési tagok megbízatása a regionális közgyűlés tagjainak megválasztásánaknapjáig tart.

(8) A helyiönkormányzati képviselők és a polgármesterek általános választását a (2) bekezdésmegfelelő alkalmazásával 2012-re ki kell tűzni. A helyi önkormányzatiképviselők és a polgármesterek 2006. évi általános választásán megválasztotttelepülési önkormányzati képviselők és polgármesterek megbízatása – a 44. §(3) bekezdésének megfelelő alkalmazásával – az e bekezdésben meghatározottáltalános választás napjáig tart.”

4. §

(1) Az Alkotmány 44/B. § (1) bekezdés elsőmondata helyébe a következő rendelkezés lép:

„A képviselő-testület elnöke a polgármester vagy a regionálisközgyűlés elnöke.”

(2) Az Alkotmány 44/B. § (1) bekezdés másodikmondata helyébe a következő rendelkezés lép:

„A képviselő-testületbizottságot választhat, és – törvényben meghatározott keretek között – hivatalthoz létre.”

5. §

Az Alkotmány a 44/C. §-t követően az alábbi új 44/D.§-sal egészül ki:

„44/D. § Törvényhelyi közszolgáltatás ellátására önkormányzati társulás megalakítását írhatjaelő, ha a helyi közszolgáltatás hatékony ellátása társulás útján valósítható meg.”

6. §

(1) E törvény – a (2) bekezdésben meghatározott kivételekkel– a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba, ezzel egyidejűleg azAlkotmány 44/A. § (1) bekezdés d) pontjában „a helyi adók fajtáit ésmértékét” szövegrész helyébe „a helyi adókat” szöveg lép, valamint hatályátveszti az Alkotmány 19. § (3) bekezdés l) pontja, 28/C. § (5)bekezdés i) pontja, 44/B. § (3) bekezdése, a 44/C. § második mondata,a Magyar Köztársaság Alkotmányának módosításáról szóló 1990. évi LXIII. törvény1. §-a, 4. §-ának az Alkotmány 43. §-át és 44/B. § (3)bekezdését megállapító szövegrésze, valamint a Magyar Köztársaság Alkotmányánakmódosításáról szóló 1997. évi LIX. törvény 3. §-ának az Alkotmány 28/C. §(5) bekezdés i) pontját beiktató szövegrésze.

(2) E törvény 3. § (1) bekezdése és 4. § (1)bekezdése a 2009. évi európai parlamenti választás napján lép hatályba, ezzelegyidejűleg az Alkotmány 41. § (1) bekezdésében a „megyékre” szövegrészhelyébe a „régiókra” szöveg, 42. §-ában a „megye” szövegrész helyébe a„régió” szöveg, 44/B. § (2) bekezdésében a „polgármester” szövegrészhelyébe a „polgármester, valamint a regionális közgyűlés elnöke” szöveg, 71. §(2) bekezdésében a „megyei” szövegrészek helyébe a „regionális” szövegek lépnek,valamint hatályát veszti az Alkotmány 41. § (3) bekezdésében az „és amegyék” szövegrész, a Magyar Köztársaság Alkotmányának módosításáról szóló 1990. éviXL. törvény 34. §-a, a Magyar Köztársaság Alkotmányának módosításárólszóló 1990. évi LXIII. törvény 4. §-ának az Alkotmány 44. § (2)bekezdését megállapító szövegrésze, a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló1949. évi XX. törvény módosításáról szóló 1994. évi LXI. törvény 1. §-ánakaz Alkotmány 44. § (2) bekezdését megállapító szövegrésze, valamint aMagyar Köztársaság Alkotmányának módosításáról szóló 1997. évi XCVIII. törvény5. §-ának az Alkotmány 44. § (2) bekezdését megállapító szövegrésze.

(3) Az Alkotmány 44. § (7)-(8)bekezdése, valamint e törvény 3. § (3) bekezdése 2012. július 1-jén hatályát veszti.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.