Végtisztesség Buksinak

Hivatalosan másfél éve működik a tatai kisállattemető. Üzemeltetője, Deák Andrásné azonban már 2002 őszén elkezdte járni a hivatalokat, hogy létrehozhassa. Állítása szerint még soha nem kellett ennyit talpalnia engedélyekért.

- Lehet, hogy én is feladtam volna, ha előzőleg nem látom az alsónémedi kisállattemetőt - mondja az asszony. - A látvány mélyen megérintett. Legfőképpen azért, mert nagyon szeretem az állatokat. Másképp nem is fogtam volna hozzá, hiszen nincs ebben nagy pénz. Arra is jó pár évet kell még várni, amíg a befektetett összeg megtérül.

Kéthektáros földet vett Deákné, amelynek most még csak egy kisebb, bekerített részén működik temető - de, mint mondja, már ezt sem volt könynyű elintézni. Kiderült ugyanis, hogy jogi személy nem vehet termőföldet - noha épp ez a terület volt az előírások szerint legideálisabb a vállalkozáshoz. Amikor ez mégis megoldódott, ki kellett vonni a mezőgazdasági művelés alól, várni a növény- és talajvédelmi szolgálat, az állategészségügyi hatóság, az ÁNTSZ, az építéshatóság jóváhagyását, egyeztetni a közútkezelővel a temetőhöz vezető előírt szilárd út miatt, kerítést építeni.

Az asszony meggyőződése szerint idővel szükség lesz a teljes, huszonegyezer négyzetméteres területre is, hiszen egyre többen vannak, akik kedvenceiknek - kutyájuknak, macskájuknak, aranyhörcsögüknek, madaruknak - szeretnék megadni a végtisztességet.

- Nincs abban semmi különös, ha valaki nem a dögkútban akarja tudni Buksi vagy Cirmos tetemét, aki őt mindig ott várta az ajtóban, ha hazatért. Huszonöttől harmincötezer forintba kerül a dédelgetett kedvenc hozzá is méltó utolsó útja - tájékoztat Deákné. Ezért öt évre szóló sírhely, koporsó, halk zenével kísért, kandeláberes szertartás jár. Ha a gazda úgy kívánja, évi háromezer forintért a sír gondozását is elvégzik: a hantot nem hagyják elgyomosodni, friss virágot tesznek a fejfához. A most még negyven apró dombot számláló temetőben erre is mutatkozik igény, bár az is igaz, hogy a gazdák sem mulasztják el a rendszeres temetőlátogatást. Ki havonta, ki másnaponként kijár.

Deákné most azon munkálkodik, hogy a hamvasztás is szerepelhessen a szolgáltatásban. Talált is az interneten egy céget, amely erre a célra szolgáló berendezést gyárt, s felvette a kapcsolatot a győri környezetvédelmi hatósággal. Most éppen a minisztériumi jóváhagyásra vár. Tizenötmillió forint körüli összegbe is kerülhet a jelenlegi szolgáltatások hamvasztással való bővítése, ám Deákné szerint - aki a temetővel kapcsolatos költségeit most még a család egy másik, rozsdamentes anyagok gyártásával foglalkozó kft.-je bevételeiből kénytelen fedezni - ebben a vállalkozásban nem a pénz a lényeg. Hanem a humanitás, amellyel a velünk élő állatoknak életükben és halálukban is tartozunk.

Ahol a kedvencek nyugszanak
Ahol a kedvencek nyugszanak
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.