Vízfogyasztási korlátozást vezettek be London környékén

Életbe lépett Nagy-Britanniában szombaton a locsolási tilalom, amelyet az aszályos időjárás miatt rendeltek el - 1995 óta először - London környékén.

A Londontól délkeletre fekvő Sutton körül mintegy 650 ezer embert érint a vízfogyasztási korlátozás, amely az öntözőtömlős kerti locsolástól a gépkocsi-mosásig, az úszómedencék feltöltéséig, valamint a parkok és sportpályák öntözéséig terjed.

"Csaknem száz év óta az egyik legszárazabb időszakot tapasztaljuk jelenleg Anglia délkeleti részén. Egyes kútjainkban a valaha mért legalacsonyabb szinten vannak a vízkészletek" - közölte a térséget ellátó Sutton és Kelet-Surrey Vízmű társaság szóvivője.

A brit fogyasztók az utóbbi hónapokban gyakran bírálták a vízműveket, azt állítva, hogy a társaságok nem tesznek meg mindent a vízkészletek megőrzése érdekében. A Thames Water, Nagy-Britannia legnagyobb, 8 millió fogyasztót kiszolgáló vízszolgáltatója tavaly júliusban hivatalos megállapítás szerint napi 915 millió liter vizet vesztett a vízcsövek szivárgása következtében.

Bár májusban jelentős mennyiségű csapadék hullott, Délkelet-Angliában egy főre kevesebb víz jut, mint Szudán egyes részeiben - közölte a Környezeti Ügynökség elnevezésű kormányhivatal, amely szerint fennáll a valós veszélye annak, hogy idén a briteknek az utcán, köztéri kutaknál kell majd sorban állniuk vízért.

Szakértők szerint 2004 második fele óta a legtöbb hónapban az átlagnál kevesebb csapadék hullott Nagy-Britanniában, és a 2005-ös esztendő a harmadik legszárazabb év volt, még az emlékezetes aszályos 1976-nál is szárazabb.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.