Közjó mellé közboldogulást

Peter Mandelson, a reformbaloldal nemzetközi "agytrösztjének" aPolicy Network nevű csoportosulásnak (brit munkáspárti) elnöke szerintMagyarországon és másutt is attól erősödik a baloldal, hogy ténylegmodernizációt hordoz.

Ahogy Gyurcsány Ferenc, úgy az olasz Romano Prodi is az újítás erejét szegezte szembe sikeresen a jobboldali konzervativizmussal. S az új reformok, balról kezelve, nem megszorítást vagy félelmet, hanem esélyt és reményt keltenek, mert - ahogy sokan fogalmaztak -: a közérdek és a közjó mellett, után konkrét politikai programalkotássá válik a "közboldogulás" is.

A Népszabadság kérdéseire válaszolva Szanyi Tibor, aki az MSZP képviseletében a Policy Network egyik igazgatósági tagja, emlékeztetett: 2000-ben Bill Clinton, Tony Blair és Gerhard Schröder javaslata nyomán a világ baloldali vezetői szellemileg is összefogtak, s azóta másfél évenként egybegyűlnek a szociális demokrácia, az európai szociális modell új felfogásának kialakítására. A "haladó kormányzás" elnevezésű világmozgalom titkársági feladatait is ellátó Policy Network ez évi "tavaszi nagy hátradőlése" (Spring Retreat) most a balközép gondolkodás szellemi hitelességének megújítását vette napirendre.

Több tucat elméleti és gyakorlati területen átgondolják az eddigieket. A globalizáció, bár magánprofit a húzóereje, piac- és munkahelyteremtés révén emberek százmillióinak javította az életét - és az EU bővítése is voltaképpen ennek a sodrása. Nem szidni kell, hanem kihasználni a vele járó lehetőségeket: föl kell szállni a világnyi gyorsvonatra. De közben az állam szerepe mellett újra kell értelmezni a képviseleti demokráciát: ma már több részvételt igényel. A részvételi társadalom lehet a globális baloldal egyik nagy újítása. A másik az EU: szakítanunk kell a mindenre kiterjedő, felülről vezérelt integráció vágyálmaival. A "nemzetek fölötti" szabályozások erőltetése helyett az érdemi összehangolást és együttműködést kell szorgalmazni, és nem az újraelosztás terén, mint eddig a közös agrárpolitikában, hanem a tudásalapú beruházásokra összpontosítva. Európa még erősebben multikulturális társadalom lesz. Megjelennek a generációs kulturális különbségek, például a tanyasi nagymama és az internetcafék világában önmagára ébredő unoka között. Általában is: többféle kultúra, többféle megoldás. Az európai baloldal ezt felismerve akar szakítani az "egy szabvány mindenkire jó" módszerével.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.