Egyszerűbben ellenőrzött napelemek

Magyarország egyelőre nem számít napenergia-nagyhatalomnak, ám azt sem lehet állítani, hogy nem vagyunk rajta az egyik leggyorsabban fejlődő ágazat világtérképén: az idei Innovációs Nagydíj pályázat egyik kitüntetettjét, a Semilab Rt. mérőműszerét rövid múltja ellenére már az iparág öszszes jelentős vállalata ismeri és használja.

A napelemgyártás kulcstényezője az áramtermelés hatékonysága, ami a régóta használt szilíciumkristályos technológiában leginkább a kristályos szerkezetű alapanyag minőségétől függ. Az anyagvizsgálat roncsolásmentes (vagyis például a kész napelemeken és a különböző anyagformációkon is gazdaságosan elvégezhető) módszere korábban nem létezett, a Semilab viszont pont erre kínált megoldást. A készülék a tömbös, illetve a szeletelt szilícium, valamint a kész áramtermelő egység esetében is képes észlelni a hatásfok szempontjából fontos összes paramétert, vagyis a szennyezőanyag-tartalmat, az elektromos ellenállást, a vezetési tulajdonságokat, a felületi fényvisszaverő képességet.

A műszer egyszerre és automatikusan végzi el a paraméterek vizsgálatát. A multikristályos szerkezetű szilíciumszeletekről nagy felbontású színes térképet készít, s ezen jeleníti meg a kulcsfontosságú elektromos paraméterek felületi eloszlását.

Hasonló megoldás eddig nem volt a világpiacon, így a borsosnak tűnő, darabonként 150 ezer euró körüli ár ellenére a berendezés kapós: bár csak tavaly év végén jelent meg, eddig több mint 80 darabot adtak el belőle, és a 10 legnagyobb gyártó (az ismertebbek közül például a Sony Solar, a Sanyo Solar, a Sharp Solar, a BP Solar, a GE Energy és az Evergreen) mindegyike használja, és a maga kategóriájában máris piacvezetővé vált.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.