Méhnyakrákszűrés nyereményautóval

Az időben fölfedezett és a kezelésekre jól reagáló tumorban megbetegedettek életének megmentése a nemzeti rákellenes program legfőbb célkitűzése, ezért a szervezett méhnyakrák szűrővizsgálatokon való részvételi arány növelésére indított felvilágosító és mozgósító "Liliom program" tovább folytatódik - hangzott el egy csütörtöki sajtótájékoztatón.

"A lakosság egészségügyi helyzetének javítására kidolgozott munkatervek: a sürgősségi ellátás, a csecsemő- és gyermekegészségügy javítását, a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzését szolgáló programok között kiemelt szerep jut a rákellenes programnak" - mondta Rácz Jenő egészségügyi miniszter azon a rendezvényen, ahol megerősítették, hogy a 2005 szeptemberében - első lépcsőben - indított kezdeményezés minden idők legeredményesebb szűrőakciójának bizonyult, hiszen duplájára nőtt a méhnyakrák szűréseken résztvevő nők száma. További eredmény várható attól, ha a védőnői hálózat az ország teljes területén bekapcsolódhat majd a mintavételbe.

Az Egészségügyi Világszervezet május elején, az Egészség Világnapja alkalmával azt is megfogalmazta, hogy az orvosi ellátásban több feladatot célszerű volna alacsonyabb, azaz szakdolgozói szintre helyezni. Az Európai Unió országaiban bevett gyakorlat, hogy a citológiai mintavételt nem a nőgyógyászok végzik. Ennek előnye, hogy ezáltal növelhető az átszűrtség aránya. Ennek nyomán hazánkban is megindult a védőnői modell-program - Balassagyarmaton és vonzáskörzetében már kiképezték a védőnőket arra, hogy megfelelő módon vegyék le a kenetet. Dr. Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója szerint rutinfeladatról van szó, s amennyiben a megfelelő helyről veszik le a hámsejteket, a citológus szakorvosok által elvégzett vizsgálatok alapján egyértelműen megállapítható, hogy megjelentek-e a tumorsejtek. Mivel akár 6-8 évig is eltarthat a kóros állapot kialakulása, a hazánkban javasolt 3 évenkénti szűrővizsgálat alkalmat ad arra, hogy minden nő esetén kimutatható legyen a rákhoz vezető folyamat elindulása.

"Nem nyugodhatunk bele abba, hogy több száz életet veszítsünk el évente egy olyan rákbetegség következtében, mely ma már gyógyítható" - mondta dr. Kökény Mihály népegészségügyi kormánymegbízott.
Mivel a nőknek még mindig csak 3-4-5 százaléka jelenik meg a szűrővizsgálaton, ezért a rábeszélésre mindenféle eszköz megengedett. Ezért lesz a második Liliom programban is - a szponzor Ely Lilly gyógyszercég támogatásával - tárgyi jutalmazás. Bár a legnagyobb nyeremény az egészség, vallják a kezdeményezés elindítói, emellett egy személyautót is megnyerhet az a résztvevő, akinek a szűrést végző orvos által lepecsételt szelvényét december elején kisorsolják. Nyereményt kap az a védőnő is, aki a legtöbb nőt vonta be a szűrésbe, továbbá az az intézmény, ahol a legtöbb nő jelent meg vizsgálatra.

A részvételhez szükséges szelvények a Magyar Posta nagyobb fiókjaiban hozzáférhetők, a szelvényeket november 24-ig kell visszaküldeni az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat címére. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.