A kamarák védik a kötelező tagságot

Megdöbbentőnek és érthetetlennek nevezték az egészségügyi kamarák képviselői, hogy az új kormány megszüntetné a kötelező köztestületi tagságot.

- Remélem, az új kormány átgondolja és még időben kihúzza az erről szóló mondatot a programból - reagált lapunk tegnapi hírére Szilvási István professzor, az orvosi kamara alelnöke.

A kormányzat egészségügyről szóló programtervezete megszüntetné ugyanis a kötelező kamarai tagságot. Most orvosi, gyógyszerészi, szakdolgozói diplomához kötött tevékenységet csak az folytathat, aki tagja az adott szakmai kamarának. Ennek vetne véget az új kormány. Vélhetően megelégelte, hogy az előző ciklus reformprogramjainak elbuktatásában sorra jelentős szerepet vállaltak a köztestületek. Szilvási szerint a mindenkori kormányzat és az orvoskar egészségpolitikai elképzelései között természetes a feszültség. Ezt úgy lehet oldani, ha az orvosi kar általános szakmai véleményét is figyelembe veszik, amit csak köztestületi kamara képviselhet. Nemcsak az orvostársadalom szakmai szabályainak meghatározásáért felelős a kamara, de a betegek etikus ellátását is képviselnie kell a mindenkori politikai akarat és a piacgazdaság szempontjaival szemben. A kötelező kamarai tagság megszüntetése a várttal ellentétes hatású is lehet szerinte, hiszen az önkéntességen alapuló kamara erős, szakszervezeti jellegű érdekérvényesítési jogokhoz jut. Például a British Medical Association, amelynek a brit orvosok 85-95 százaléka tagja, éppen szakszervezeti jogai révén komoly ellenfele a kormánynak, s mert nem köztestület, sztrájkot is szervezhet.

- Kötelező kamarai tagság nélkül ellehetetlenül az etikus gyógyszerpiac - állítja Zalai Károly, a Magyar Gyógyszerész Kamara alelnöke. - Csak a kötelező kamarai tagság képes garantálni a beteg védelmét a piaci túlkapások ellen. Példaként említette azokat az etikai ügyeket, amelyek elejét vették annak, hogy a gyártók marketingeszközökkel ösztönözzék a gyógyszervásárlást.

Az alig két éve alakult, Magyar Egészségügyi Szakdolgozók Kamarájának elnöke, Balogh Zoltán szerint talán ezen a területen okozná a legnagyobb zavart a tagság önkéntessé tétele, hiszen éppen a szocialista-liberális kormány tette lehetővé a szakdolgozói kamara megalakítását. Úgy véli, a különböző szakmák képviselőit integráló szervezet mára nélkülözhetetlen, hiszen a kormányzatnak van kivel egyeztetnie, ha meg akarja szólítani a szakmát. Odafigyelnek arra is, hogy senki ne dolgozhasson, ha nem vesz részt továbbképzéseken. Ezzel egyfajta egységes színvonalat próbálnak nyújtani az ország minden pontján a betegeknek.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.