Újabb tabu dőlhet: vizitpénz 2007-től?

Közgazdászok a vizitdíj bevezetését javasolják az alakuló kormánynak az egészségügyi kiadások mérséklésére. Úgy tudjuk, hogy kormányprogram utal a térítésmentes szolgáltatások részbeni fizetőssé tételére.

A kormányprogram egyeztetése során még nem döntöttek az esetleges vizitdíj, vagyis az orvosok felkeresésekor fizetendő feltehetően csekély összeg bevezetéséről. Lapunk úgy tudja: a vizitdíj bevezetése a legkorábban 2007 végén kerülhet szóba.

Maga a vizitdíj kifejezés értesüléseink szerint nincs benne a kormányprogram egészségügyi fejezetében, de valamiként körbeírja. Úgy tudjuk, hogy azzal a megfogalmazással él a szöveg, hogy az egészségügyi szolgáltatások színvonalas kínálatának megteremtése mellett a jobb ellátás biztosítása, az alapellátásban dolgozók terhelésének csökkentése megköveteli, hogy a biztosítottak részéről mérsékeljék az egészségügyi szolgáltatások túlzottan gyakori igénybevételét.

Szakértők szerint ez jelentheti a beutalási rend szigorítását, ez esetben csak annak kellene fizetnie, aki nem ahhoz az orvoshoz megy, ahová beutalták. Valószínűbb azonban, hogy az orvos-beteg találkozások egy részének fizetőssé tételéről van szó.

A vizitdíj mellett érvelnek a Central European Management Intelligence (CEMI) országtanulmány közgazdász szerzői is. Adataik szerint Magyarországon az egy lakosra jutó orvoslátogatások száma a kétszerese, a kórházi kezelést igénybe vevők aránya pedig a másfélszerese a fejlett országokban megszokottnak. Ördögi kör keletkezhet így, mert a túlterhelt orvos csak kevés időt tölt a beteggel, ezért a valóban rászorulók nem jutnak elég információhoz, illetve nem mindig a megfelelő kezelést kapják. S miután nem gyógyulnak meg, újabb és újabb orvosokat keresnek föl, ahol szintén csak részleges ellátáshoz juthatnak. Ez megdrágítja a közfinanszírozott ellátást. Ellenben, ha a szlovákiai reform mintájára, mondjuk 200 forintos vizitdíjat vezetnének be a házi, a szakorvosi és a kórházi ellátásban, az megszüntethetné az egészségügy ingyenességét, miközben talán csökkenthetné az indokolatlan orvoshoz fordulások számát.

A vizitdíj bevezetése cinikus kísérlet lenne a szegény emberek megadóztatására - mondta lapunknak Sinkó Eszter, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának közgazdásza. Szerinte számítani lehet új díjak bevezetésére, bár a lakosság az egészségügyi költségeinek csaknem 40 százalékát valamilyen térítési díj formájában maga fizeti. Ez az arány nemzetközi összehasonlításban jelentős. Arról nem is beszélve, hogy egy ilyen korlát alkalmazása visszafoghatja az indokolt orvoshoz fordulást is, miközben a másik oldalon csak csekély bevételt hoz.

l Az Európai Unióban csak Csehországban, Görögországban, Hollandiában, Lengyelországban, Litvániában, Máltán, Nagy-Britanniában és Spanyolországban nincs vizitdíj.

Betegek várakoznak a rendelõben - újabb véráldozatra számíthatunk
Betegek várakoznak a rendelõben - újabb véráldozatra számíthatunk
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.