Ázott biciklisek a Millenárisért

Az eső sem szegte kedvét annak a csaknem kétszáz kerékpárosnak, akik tegnap kora este a Hősök terétől hangos csengetéssel gurultak át a biciklisták máig legnagyobb szentélyének tartott Millenárisra, a sporttelep megmentéséért.

"Ez a pálya a miénk!" - kiáltotta a körpályán felállított emelvényről követőinek László János, a Magyar Kerékpárosklub elnöke, főszervező. Szavait üdvrivalgás kísérte, majd a résztvevők magasba emelt kerékpárjukkal fejezték ki tiltakozásukat a Millenáris tervezett lebontása ellen.

A demonstrálók egy valódi kerékpáros központ felépítését szeretnék elérni. Mint azt az elnök a Népszabadságnak elmondta, a magyar sport bölcsője, a 110 éves, majd Hajós Alfréd tervei alapján a '20-as években újjáépült Millenáris veszélybe került. A tervezett 2012-es magyar-horvát labdarúgó Európa Bajnokság kapcsán nemrég lezárult, a Népstadion teljes területére kiírt építészeti ötletpályázat alapján kiderült ugyanis, hogy a Nemzeti Sporthivatal, illetve az állam nem tervezi a sporttelep felújítását, vagy eredeti céljának megfelelő hasznosítását. A biciklizés szerelmesei nem akarnak bevásárlóközpontot, lakóparkot vagy parkolót Magyarország legrégibb sportpályájának helyén.

- Legfontosabb célunk, hogy a Millenáris épülete megmaradjon, az álmunk pedig, hogy a létesítmény egy valódi kerékpáros komplexummá fejlődjön, a magántőke bevonásával - fogalmazott László János. Elmondta, amellett, hogy a pályát a legkülönbözőbb rendezvényeikhez továbbra is használhatnák a kerékpárosok, a létesítményben helyet kaphatnának a szakági szövetségek, bicikliszalon, javítóműhely, kerékpáros információs központ, valamint éttermek, klubhelyiségek várnák az odalátogatókat. Ezeket vállalkozások működtetnék, tárgyalásokat már több befektetővel folytattak, de konkrétumokat mindaddig nem lehet kidolgozni, amíg nincs egyértelmű állami akarat. Közölte: ha biztosítékot kapnak a létesítmény megmentésére, fél éven belül elkészítik a megvalósíthatósági tervet.

A tiltakozók egyébként már kérték a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt (KÖH), nyilvánítsa műemlékké, s ezzel védetté a Millenárist. A KÖH válasza egy hét múlva várható.

Ragaszkodnak hozzá
Ragaszkodnak hozzá
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.