Az SZDSZ helyi szinten egyeztetne

Nem lesz SZDSZ-MSZP közös fővárosi lista az őszi önkormányzati választáson - szögezték le fővárosi szabad demokrata vezetők egy tegnapi háttérbeszélgetésen.

Bőhm András fővárosi SZDSZ-frakcióvezető, Lakos Imre, a párt budapesti elnöke és Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes egyaránt úgy vélte: a két párt programja között nincs érdemi eltérés. Készek viszont egyeztetni az önkormányzat működését, a bizottsági struktúrák, a képviselők és a főpolgármester-helyettesek számát, valamint a városháza szerkezetét érintő kérdésekről. A főpolgármester-helyettesek számát például a jelenlegi hatról három-négyre, a képviselőkét pedig 66-ról 55-re csökkentenék. Ez utóbbival összefügg, hogy a párt két országos ügyvivője, Fodor Gábor és Gulyás József szakpolitikus tegnap bejelentette: a formálódó kormányprogram a megyéknél és a fővárosnál 40 százalékkal csökkentené a képviselők számát.

Bőhm András közölte: várják a szocialisták javaslatait a választás előtti, illetve az azt követő együttműködésre. Úgy vélte azonban, hogy e javaslatokról nem Gyurcsány Ferenccel és Kuncze Gáborral, hanem helyi szinten kell tárgyalni, mivel az országos vezetők nem ismerik mélységében a főváros működését.

A liberálisok nem zárkóznak el az elől a sajtóban megjelent hír elől, miszerint "szuperhelyettest" szorgalmaznak Molnár Gyula személyében a szocialisták. Bőhm szerint azonban aligha lehet hatékony az a megoldás, hogy három jelenlegi helyettes feladatát egy ember vegye át. Ikvai-Szabó Imre, akit érintene ez a feladatátszervezés, hozzátette, hogy a fővárosban "szuperkedni nem lehet, legföljebb csak vitézkedni".

Bőhm András frakcióvezető kitért arra is, hogy "sajnálatos zavart látnak a budapesti MSZP-ben pillanatnyilag". Mint mondta, azt kívánják, hogy találják meg a higgadtságukat és a nyugalmukat a szocialisták.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.