Gyurcsány: az egészségügyi reform társadalmi ügy

Egészségügyi reform márpedig lesz - ezekkel a szavakkal vezette be Gyurcsány Ferenc ügyvezető és kijelölt miniszterelnök az egészségügyi szakemberekkel folytatott szerdai budapesti konzultációját. Egészségügyi vezetők szerint a kiszámítható finanszírozás megteremtése a legfontosabb az ágazatban.

Gyurcsány Ferenc azt mondta: az egészségügyi reform társadalmi ügy. Hangsúlyozta, hogy az ágazatban nem apró kiigazítások lesznek, hanem "mély, átfogó intézményi és finanszírozási reform indul el". Hozzátette: a koalíciós pártok elkötelezték magukat a reform mellett, bár tudják, hogy az egészségügy konfliktusos terület.

"Ha ezt megcsináljuk, akkor nagy dolgokat csinálunk Magyarországon" - mondta a politikus. Gyurcsány Ferenc bevezetőjében kitért arra, hogy jó minőségű, garantált egészségügyi szolgáltatásokat szeretnének, és azt akarják, hogy ne a kapcsolatokon múljon, hogy ki, milyen szolgáltatást kap. Elmondta, hogy jelenleg az egészségügyben nincsenek világos felelősség- és érdekviszonyok, a kiszolgáltatottságot és a megalázó helyzeteket az orvosok sem tudják elkerülni.

Az egyeztetésen tizenhat szakember: budapesti és vidéki kórházak igazgatói, az Országos Vérellátó Szolgálat, az Országos Mentőszolgálat, valamint egészségügyi cégek vezetői vettek részt. Az MSZP-t Hiller István pártelnök, az SZDSZ-t Molnár Lajos, a párt szakpolitikusa képviselte.

Az egyeztetés után Budaházy Emil, a budapesti Péterfy Sándor utcai kórház főigazgatója újságíróknak úgy nyilatkozott: a legfontosabb a kiszámítható finanszírozás megteremtése az egészségügyben. Hozzátette: az ágazat ésszerűsítésekor el kell kerülni a bürokráciát. Mint mondta, olyan jellegű egészségügyi rendszerre van szükség, ami nagyobb önállósággal, "okosan működik".

A szakember szerint bizonyos szolgáltatások módosításánál figyelemmel kell lenni arra is, hogy ahol területileg nem megoldható - például megyei kórházaknál -, nem kell átalakítani, módosítani egyes szolgáltatásokat.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.