Raziát tartott a terroristák ellen a brit rendőrség

Nagyszabású terrorizmusellenes akciót hajtott végre a brit rendőrség szerdán az ország legjelentősebb városaiban; a tömeges razziák során hét embert vettek őrizetbe.

"Nagyszabású műveletet hajtunk végre olyan személyek ellen, akiket külföldön végzett terrortevékenység segítésével gyanúsítunk" - közölte a manchesteri rendőrség szóvivője.

Más névtelen források szerint elsősorban olyan személyeket kerestek, akik az iraki terrorista merényletekben játszhatnak szerepet.

Hét gyanúsítottat az észak-angliai Manchesterben fogtak le. További két személyt vettek őrizetbe Merseyside-ban, amely az északnyugat-angliai Liverpool környékét jelenti, valamint Londonban, de őket később elengedték.

Öt személy letartóztatását a brit belügyminisztérium rendelte el azon az alapon, hogy "jelenlétük nem mozdítja elő a közjót". Az ország szigorú terrorizmusellenes törvénye értelmében rájuk kitoloncolás vár. A további két gyanúsítottat a bevándorlási törvény alapján vették őrizetbe.

A rendőrség közlése szerint Nagy-Britannia öt körzetében hajtották végre az akciót mintegy 500 rendőr részvételével.
Az akció egyik helyszínén, Manchesterben, ahol a rendőrség utakat zárt le, egy helyi pakisztáni muszlim azt mondta: a körzetben nem élnek terroristák. "Ez a dráma a muszlimok zaklatását szolgálja, akik nem lehetnek egyszerre muszlimok és terroristák" - fakadt ki.

Nagy-Britanniában a rendőrség akár 14 napig őrizetben tarthat terroristagyanús személyeket anélkül, hogy eljárást indítana ellenük.

Az ország riadókészültségben van tavaly július 7. óta, amikor négy brit muzulmán öngyilkos merénylő összehangolt pokolgépes robbantásokat hajtott végre a londoni közlekedési hálózatban, 52 ember halálát okozva.
Elemzők szerint az ország kiváló toborzóhely muzulmán szélsőségesek számára, az 1,7 millió muszlim vallású brit közül ugyanis sokakat felháborít London közel-keleti politikája.(MTI/Reuters)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.