Az EU változást akar az európai labdarúgásban

Brüsszel maximalizálná az európai labdarúgók fizetését, keményszabályokkal korlátozná a leggazdagabb klubok hatalmát, s limitálná az egyescsapatokhoz külföldről érkező futballisták számát.

A klubok tulajdonosaira isszigorúbb szabályok vonatkoznának, még az is szóba került, hogy "ajánlásformájában" központilag meghatározott vezetési struktúrát kellenealkalmazni az európai sportklubokban.

Az EU sporttal foglalkozó miniszterei - Jose Luis Arnaut portugálpolitikus vezetésével - kedden helyzetelemzést és következtetéseket tártak azEurópai Bizottság elé. Megítélésük szerint az európai labdarúgásban rosszirányba haladnak a dolgok, s a politikának be kell avatkoznia, hogy aközkedvelt sport működését befolyásoló szabályok ne szakadjanak el az élet másterületén EU-szerte alkalmazott normáktól.

Elsősorban arról van szó, hogy az üzleti életben elfogadott és hosszabbideje jó működő versenyszabályok a sportban nem, vagy csak korlátozottanérvényesülnek. Az elmúlt másfél évtizedben óriási költségvetésű mammut-klubokjöttek létre, s hatalmas összegekért szerződtették a világ legjobb labdarúgóit.Kialakult az elit csoport, a leggazdagabb 14 klub mezőnye, s ők immár egymássalösszefogva gyakorolnak nyomást saját érdekeik érvényesítésére az UEFA-nál és aFIFA-nál.

Az UEFA ügyvezető igazgatója Lars-Christer Olsson levélben kifejezteama reményét, hogy együttműködés kezdődik a politikusok és a futball vezetőtestületei között. Az igazgató szerint néhány európai klub a legnagyobbfutballpiacokon - Anglia, Spanyolország és Olaszország - sokkal több bevételhezjut, mint riválisai, és ezzel csökken a verseny. A megnövekedett tőkeerő révénújabb sztárjátékosokat vásárolnak és ezzel tovább nő a különbség.

A labdarúgásra vonatkozó uniós szabályozás felülvizsgálatát a brit EU-elnökségkezdeményezte, mostani formája a múlt év alkotmányos fiaskójának köszönhető.(Érdekesség, hogy az alkotmány-tervezet tartalmazott egy olyan kitételt, amelyszerint a sport speciális státust kapna, és mentesülne bizonyos versenyjogiszabályok alól.

A legnagyobb klubok természetesen nem nézik jó szemmel a brüsszelifolyamatokat, ők éppenhogy nagyobb függetlenséget szeretnének. A legújabbfejlemények tükrében attól tartanak, hogy az Európai Bizottság átveszi alabdarúgás irányítását a tagállamokban. Különösen élesen tiltakoznak ajátékos-fizetések maximalizálása ellen, mondván, hogy ilyen re nincs példa agazdasági élet más területén.


(euractiv.hu)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.