Élet és Mindentudás

Lapunk információi szerint hamarosan gazdát cserélnek az Élet és Tudomány kiadói jogai, az új gazda várhatóan a Mindentudás Egyeteme (ME) Kht. lesz.

Várhatóan ma dönt az ME Kht. tulajdonosi testülete, hogy belevág-e az Élet és Tudomány kiadói jogának átvételébe. A korábbi kiadó, a Magyar Hivatalos Közlönykiadó Kft. nem kívánja tovább finanszírozni a veszteséget (a Tudományos ismeretterjesztő Társulat három lapja, a Valóság, a Természet Világa és az Élet és Tudomány tavaly százmilliós deficitet termelt), a tulajdonos TIT-nek pedig nincs pénze a megújuláshoz szükséges beruházásokra.

Az értékesítés ötlete már az év elején felvetődött, s piaci alapon (a tulajdon és a kiadói jog együttes eladása esetén) vevő is akadt volna, szakmai körökben a HVG Rt.-t és a többek közt a National Geographic magazint kiadó Sanomát is a potenciális kérők között emlegették. A TIT azonban ragaszkodott a tulajdonjoghoz, az önmagában mérsékelten piacképes kiadói jog pedig csak az ME Kht.-t érdekelte.

Az Élet és Tudomány új pályára állítása jelentős invesztíciót igényelne: jelenleg nincs hirdetésszervezés (ami a hirdetési bevételek szinte teljes hiányával jár), hiányzik a marketing, az amúgy magas színvonalú tudományos tartalom rossz minőségű papíron, korszerűtlen formában jelenik meg. Ebben az állapotában a hetilap nem tud versenyezni a tudományos ismeretterjesztési piac jobban menedzselt és nagyobb tőkeerőt jelentő kiadványaival (a National Geographickal, a nemrég megjelent Geóval, a Harmadik évezreddel). Pedig ha példányszámában nem is, tartalmában és olvasottságában versenyképes lenne. Az Élet és Tudomány példányszáma az utóbbi években - Gózon Ákos főszerkesztő tájékoztatása szerint - heti 15 ezer fölött stabilizálódott (a nullszaldóhoz ennek nagyjából a duplájára lenne szükség). A lap gyakorlatilag minden középiskolába és felsőoktatási intézménybe eljut, hetente jóval több mint 100 ezren olvassák. Olvasói összetétele rendkívül kedvező, nagymértékben hasonlít a National Geographicéhoz. Mindezek alapján a kiadvány piaci értéke jelen állapotában is közel százmilliós nagyságrendű lehet. Az ME kiadói színrelépésével kapcsolatban a tudományos közéletben aggályok is megfogalmazódtak. A programsorozaton a kifáradás jelei mutatkoznak, a költségvetése és a népszerűsége szűkül, nem tudható, hogy a társaság hosszú távon is rendelkezik-e az Élet és Tudományhoz szükséges tőkével. Sallai László, a Mindentudás Egyeteme Kht. ügyvezető igazgatója kérdésünkre kifejtette: a kiadói jog átvétele még nincs eldöntve, ahhoz szükség van többek között a tulajdonosok felhatalmazására. Az viszont tény, hogy az ME és a hetilap régóta együttműködik, ami jó alap lenne a közös jövőre. - Az Élet és Tudomány a későbbiekben sem válna a Mindentudás Egyeteme programlapjává - cáfolta az ügyvezető az ezzel kapcsolatos feltételezéseket. Sokkal inkább a 60 éves múltú lap értékeinek megőrzése a cél. A jövőre, az újság megújítására vonatkozó koncepcióról, a befektetendő tőke nagyságáról azonban nem beszélt.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.