A bábolnai cégnek nincsenek pulykái - Budapest magyarázatot kért

A hírbe hozott bábolnai Aviagen Kft. tagadja a vádat. Peter Page, az Aviagen csoport európai elnökhelyettese szerkesztőségünkhöz eljutatott üzenetében közölte, hogy a skót Aviagen-csoport magyarországi leányvállalata kizárólag "hústípusú napos szülőpár" csirke előállításával és forgalmazásával hozható kapcsolatba. A cég pulykákkal nem foglalkozik semmilyen formában. Így soha nem is forgalmazott pulykákat. Az elnökhelyettes szerint 2006. január 17-én a brassói Verba Trans céghez 41 860 napos szülőpárt szállítottak, de ez az állomány ma is jó egészségnek örvend, semmilyen jelentős fertőzésre vagy elhullásra utaló jeleket nem mutat.

Az esetet magyar baromfis körökben hecckampánynak minősítik. Süth Miklós országos főállatorvos cáfolta az SRI-jelentésre hivatkozó bukaresti állításokat. Egy párizsi járványügyi konferencián tartózkodó főállatorvos közölte azt is, hogy a román vádakról egyeztetett szlovák kollégájával is. Süth emlékeztetett rá, hogy Magyarországon és Szlovákiában az Európai Unió monitoringrendszere működik. Ezért minden észlelt megbetegedést jelentenek. Az elmúlt időszakban Magyarországon a H5N1 vírust kizárólag vadmadarakban találtak. Az állat-egészségügyi ellenőrzések szigorítását tervezi a magyar mezőgazdasági tárca a Romániában történt madárinfluenzás esetek miatt.

Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter hétfő este Brüsszelben lapunknak elmondta: a magyarországi baromfitelepek üzemeltetőinek körültekintően kell eljárni, s ne alkalmazzanak olyan román vendégmunkásokat, akik olyan területekről érkeztek, ahol a madárinfluenza felütötte a fejét.

Magyarországon a háziszárnyasokban nem volt jelen a madárinfluenza vírusa, így nem lehetett olyan pulykacsibéket exportálni Romániába, amelyekben a H5N1-es vírus jelen lehetett volna - jelentette be a keddi budapesti kormányszóvivői sajtótájékoztatón Batiz András. Elmondta: a bukaresti magyar nagykövet jegyzéket adott át a román külügyminisztériumnak, és hivatalos tájékoztatást kért az ügyről. "Amennyiben a román hatóságoknak bármi ilyen tudomására jutott volna, a kétoldalú állat-egészségügyi egyezmény szabályai szerint haladéktalanul értesíteniük kellett volna a magyar hatóságokat" - húzta alá a kormányszóvivő.

Takács László, a Baromfi Terméktanács ügyvezető igazgatója a Népszabadságnak elmondta, hogy a legújabb romániai madárinfluenza hírek a legrosszabbkor érkeztek. A baromfiágazat éppen most kezdi kiheverni az elmúlt időszak pánikját. Már lassan fél éve, hogy Európába ért a betegség. A baromfiágazat már tízmilliárdokban méri azt a kárt, amit a betegség hírével összefüggő fogyasztáscsökkenés okozott. (Cz. P.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.