Román kémek a csirkekór nyomában

Romániában a titkosszolgálatot is bevonták a madárinfluenza-fertőzés eredetének feltárásába. Traian Basescu államfő már a múlt héten, kórházi ágyáról utasította Radu Timoftét, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) igazgatóját, hogy készítsen számára és az ügyben illetékes miniszterek részére jelentést.

A hétfőn késő este kiszivárogtatott jelentésben a titkosszolgálat felvetette: nincs kizárva, hogy a Brassó megyei feketehalmi baromfitelepekről elindult fertőzést Magyarországról importált pulykák illetve szlovák eredetű csibék hozták be az országba. Gheorghe Flutur mezőgazdasági miniszter kérésére a kedden nyilvánosságra hozott SRI-jelentés szerint:

"A feketehalmi Patiprod cég 41 860 egynapos pulykacsibét vásárolt a brassói Verba Trans cégtől. A pulykákat az idén január 17-én importálták Magyarországról, a bábolnai Aviagen Kft.-től. A feketehalmi cég további 8 ezer pulykacsibét vásárolt március 10-én és 14 500-at március 24-én a Nádudvar Impex nagyváradi cégtől (amelynek ügyvezetője Vass Péter István). (...) Az idén március 24-én a feketehalmi Drakom Silva 48 500 húscsibét importált a szlovákiai Nyitrán működő Liaherensky Podnik cégtől. A transzportot kísérő állat-egészségügyi dokumentumok tanúsága szerint a szárnyasok egészségesek voltak." A jelentésből kiderül: a vásárolt szárnyasok közül április 23. és 28. között 29 ezer megdöglött, azok tetemét a Patiprod a farm mellett elföldelte.

Calin Popescu Tariceanu kormányfő tegnap leszögezte: az SRI-jelentés nem tartalmaz bizonyítékokat arra, hogy a romániai madárinfluenza-járványt a magyarországról és szlovákiából származó csirkék okozták.

Miközben a titkosszolgálatok a kór eredete után kutakodnak, Romániában keddre 44-re emelkedett a fertőzött gócok száma (a hétfői 34-ről), miközben további 26 helységben a vírus jelenlétét egyelőre csak a gyorstesztek igazolták. Kedd reggel bejelentették: a laboratóriumi vizsgálatok azt bizonyítják, hogy Bukarest 4. kerületében is jelen van a H5N1-es vírus. Ezért a fővárosi kerület érintett körzetét első fokú vesztegzár alá helyezték, ami azt jelenti, hogy a lezárt utcákat több ezer ember nem hagyhatja el.

Karantén Bukarestben: az egyik kerületben bizonyíthatóan jelen van a vírus
Karantén Bukarestben: az egyik kerületben bizonyíthatóan jelen van a vírus
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.