Demszky: Feljövünk végre a föld fölé

- Ha az országgyűlési választások budapesti eredményét nézzük - és ön tényleg az SZDSZ és az MSZP közös főpolgármester-jelöltje lesz -, akkor már gratulálhatok is?

- Hiba lenne, ha elbíznám magam. Nekem elsősorban nem a pártokat kell megnyernem, hanem a szavazókat. Ami pedig az MSZP-t illeti, egyelőre nem kaptam még tőlük hivatalos ajánlatot, csak a sajtóból értesültem, hogy tudnának engem támogatni.

- Ezt Hiller István mondta, az MSZP elnöke...

- Örömmel nyugtáztam az elnök úr szavait, de várom a hivatalos megkeresést és a támogatás feltételeinek pontos leírását.

- Gyurcsány Ferenccel beszélt már az esetleges közös jelöltségről?

- Mielőtt az SZDSZ ügyvivői felkértek, hogy ötödször is vállaljam a megmérettetést, fél órán át tárgyaltam a miniszterelnök úrral. Ő ugyanazt mondta, mint amit később Hiller István. Tehát az a híresztelés, hogy mi, liberálisok barátságtalan gesztust tettünk volna azzal, hogy egyeztetés nélkül döntöttünk a jelölésemről, nem felel meg a valóságnak.

- Egy dolog határozottan körvonalazódik: az MSZP akkor áll ön mögé, ha általános helyettest adhat Molnár Gyula személyében.

- Ez valóban elhangzott, mint ahogy az is - s épp Molnár Gyulától -, hogy ő kompetens szuperhelyettest szeretne. Nem ismerem az MSZP-ben zajló folyamatokat, de leszögezném, hogy a mostani szocialista helyetteseim is kompetensek, és jól végzik a munkájukat.

- Az általános helyettest hogyan képzeljük el? Olyan pozíció ez, mint a kormányfő alatt a kancelláriaminiszteré?

- Nem szeretnék elébe menni előttünk álló egyeztetéseknek, de a szocialisták felvetését el tudom fogadni. Kétségkívül hiányzik valaki a város vezetéséből, aki a kapcsolatot tartja a kormánnyal, lobbizni tud Budapest fejlesztési forrásaiért, és például bejárása van a pénzügyminiszterhez. Magyarán: az MSZP belső köreinek tagjaként sok dolgot el tud intézni a fővárosnak. Már a kezdetektől részt vehetne például az állami költségvetés előkészítésében - szem előtt tartva például a BKV finanszírozását.

- Hírlik, hogy az új kormány állam- és közigazgatási reformra készül. Mi juthat ebből a fővárosnak? Milyen átalakítást, miféle takarékosságot támogatna?

- Budapestet és a vele öszszenőtt 76 környékbeli települést tekinteném egy régiónak. Ez kisebb, mint Pest megye területe. Azokat a városokat, falvakat sorolnám ide, amelyekkel egymásra vagyunk utalva. Ahonnan ide járnak dolgozni, s mi használjuk a vízkészletüket, oda szállítjuk és ott dolgozzuk fel a hulladékot, s összekötnek minket a busz- és a vasúti járatok. Ez a térség lenne Magyarország központi régiója.

- Mi lenne a kerületek sorsa?

- Itt minimális és maximális célt is meg tudok fogalmazni. Előbbi az ésszerű átszervezésekben és takarékosságban merülne ki. Radikálisan csökkentenénk a képviselők számát, átcsoportosítanánk hatásköröket, szabálysértési eljárási jogot adnánk a fővárosnak - ez ma a kerületeké -, hogy rendet tehessünk a közterületeken. A maximális cél Budapest újraegyesítése. Ma a rendszer a fővárosi önkormányzattal együtt huszonnégy részre bontva működik. A lakosság lélekszámát tekintve ez a szétszabdaltság világrekord. Rengeteg pénzt költünk a kerületek és a bürokrácia fenntartására. Ezen akkor tudunk változtatni, ha az MSZP és az SZDSZ a Fidesszel is megegyezik abban, hogy a kerületek helyett városrészi önkormányzatok működjenek. Ez jó lenne Budapestnek és az országnak, de kicsi esélyt látok arra, hogy megvalósuljon. Ehhez ugyanis a választási rendszert is át kellene alakítani.

- Mit jelentene a városrészi önkormányzat?

- A kerület első emberét a fővárosi önkormányzat delegálná. Ez az elöljáró a csapatával tovább vinné a korábban is gondozott feladatokat - szociálpolitika, oktatás, egészségügy -, de nem lenne a kerületnek önálló adózása, lakbér-rendszere, ingatlangazdálkodása. Ma van, és ez időnként káoszhoz vezet, s még drága is. Például a parkolási anomáliákat ma a kerületek önállósága miatt nem lehet kezelni. Azt csinálnak az utcáikkal, amit akarnak - eközben a pestiek engem szidnak a nem egységes parkolási rendszerért. Persze ezt mondani ma eretnekség, hatalmas ellenállást vált ki még a felvetés is. Tehát egyelőre utópia. A városrészi önkormányzatok lehetősége egyébként benne van a törvényben - a József Attila lakótelepen sikeresen működik is -, de az egész városra ma lehetetlen kiterjeszteni. Természetesen a takarékosságot meszszemenően támogatom, saját hivatalomban is.

- Amikor kiderült, hogy ismét indul a főpolgármesterségért, azt írták elemzők, hogy ön megfáradt, a városnak friss vezetőre lenne szüksége.

- Ha valaki a dugóban rostokol az autójával, vagy nem sikerült elintéznie valamit a hivatalban, esetleg megbírságolták, természetes, hogy mérgelődik és engem szid. A közvélemény-kutatások azt jelzik: ezzel együtt is bírom a fővárosiak többségének támogatását. Ha nem így lenne, nem indulnék ötödször is. Tudom, hogy aki hatalomban van, az kopik, de ezt 1998-ban és 2002-ben is hiába próbálták elhitetni rólam. Nekem mindig energiát ad, ha Budapesten jól mennek a dolgok, ha nem a felesleges vitákra kell koncentrálnom, hanem a város építésére. A választási eredmény ezt garantálja. Gyurcsány Ferenc támogatja Budapestet, kettőnk személyes viszonya is kifejezetten jó. Akik rám szavaznak majd, azok a folyamatosságra szavaznak. Hogy mindazt, amit elkezdtünk, végig tudjuk vinni. A főváros útjainak felújítása - a legrosszabb burkolatok cseréje - 2007 végére befejeződik. A 4-es metrót 2009-ben átadjuk.

- Gyakran mondják az önnel elégedetlenek, hogy Budapest nem gazdagodott új szimbólummal. Lesz ebben változás? Korábban szó volt egy, az Erzsébet híd mellé épülő gyaloghídról...

- Azt éppen nem tervezzük, mert ott a panoráma így is csodálatos. De hasonlókra lehet számítani, mindenképpen új korszak jön Budapest életében. Az alapokat mostanra leraktuk: közmű, infrastruktúra, intézmények, gazdasági stabilitás. Most nyílik lehetőség arra, hogy feljöjjünk a föld fölé. Jön a Gázgyár, a Közraktár és más projektek. Világhírű építészek számára írunk ki pályázatokat. Hozzáteszem, nem ezen múlik egy város sikere. Budapestet új csoda nélkül is a térség legélhetőbb városának tartja minden nemzetközi felmérés. Ennél fontosabb, hogy fiatal szakembereket tudjunk bevonni a város megújításának munkájába. Sokan tanultak kint, most visszajöttek, és tele vannak tervekkel. Másképp gondolkodnak, mint én vagy azok, akik eddig mellettem dolgoztak. Őket magam mellé veszem, és októberig be is mutatom a közvéleménynek. Azzal a szándékkal is teszem ezt, hogy megtaláljam az utódainkat. A 2010-es váltás előkészítésében tehát aktív szerepet kívánok vállalni.

- Minek tulajdonítja, hogy a külföldiek időnként jobban szeretik a magyar fővárost, mint a budapestiek?

- Mert van összehasonlítási alapjuk. Ők Európa egyik leggyorsabban fejlődő fővárosát látják, amely izgalmas, egyedi kulturális programokat kínál, ahol jó a tömegközlekedés, ahol nemcsak időt tölteni érdemes, hanem dolgozni és befektetni is. De a pestiek többsége szerint is jó itt élni.

- Ha nyer októberben, a ciklus végén már húsz éve lesz főpolgármester. Volt ilyenre példa Budapest történelmében?

- Az egyik példaképem, Gerlóczy Károly 24 évig állt a város élén, igaz, alpolgármesterként. Ma több mint ezer magyar települést - köztük 48 várost - vezet 1990-ben megválasztott polgármester. A tapasztalat óriási érték.

A maximális cél a fõváros újraegyesítése
A maximális cél a fõváros újraegyesítése
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.