Kevés az egyházi és a világi pénz Isten házára

A szeged-csanádi egyházmegyében összesen 117 egyházközség van, mindegyikben működik katolikus templom - válaszolta érdeklődésünkre Gyulay Endre megyés püspök.

Komoly javításra szorul közülük 40 templom, kisebb felújításra 30-40. Erre nincs elég pénz, évente mindössze néhányat tudnak renoválni. Legutóbb például az eleki, illetve a földeáki templomra került sor. Az Európai Unió által finanszírozott SAPARD-pályázatokon az előző években 6-7 egyházközség kapott pénzt a templom felújítására. Ebben a konstrukcióban az önrészt a püspökségnek kellett kifizetnie. Olyan templom nincs az egyházmegyében, amely életveszélyes volna. Tipikus probléma, hogy beázik a tető, vagy a magas belvízszint miatt vizesednek a falak. Egyedül a csongrádi Szent Rókus- templom - amelyet a püspökség nem vett vissza az állami tulajdonból - van nagyon rossz állapotban. A műemlék templomra legalább 200 millió forintot kellene rákölteni.

Széphegyi László, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal - Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyét felügyelő - szegedi irodájának vezetője elmondta: a templomok mintegy 50 százaléka áll műemléki védelem alatt. Közvetlen életveszély a nagyobb egyházak templomaiban nincs. A legrosszabb helyzetben a Békés megyében található görögkeleti ortodox templomok vannak, ott, ahol már nagyon kevés a hívő.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megye mellett Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megye egy részét is magába foglaló Tiszán inneni Református Egyházkerület több mint háromszáz temploma között ma már nincs egyetlen életveszélyes állapotú sem - mondta érdeklődésünkre Csomós József püspök. Az utolsó életveszélyes templomot három éve Sajókápolnán zárták be ideiglenesen, ott a tető beázása figyelmeztetett a veszélyre. A felújítás nemrégiben befejeződött, hétfőn már a tűzoltóság tartott helyszíni ellenőrzést az átadás engedélyezése előtt. Tizenkét évvel ezelőtt Észak-Magyarország legnagyobb református templomát kellett ideiglenesen bezárni megromlott műszaki állapota miatt. A felújítás évei alatt a hitélet a művelődési házban zajlott.

Magyarországon 4031 katolikus templom és kápolna van - tájékoztatta lapunkat a püspöki kar sajtóirodája. A kimutatás nem tartalmazza a szerzetesrendek által működtetett templomokat, ezekről nincs országos összesítés. A templomok jelentős része felújításra szorulna, különösen a szegényebb vidékeken lévő kisebb településeken nehéz a helyzet. A híveknek általában nincs pénzük a nagy kiadásokkal járó munkákra. A jelek szerint ugyanígy az egyháznak és az államnak sincs elegendő forrása ahhoz, hogy kellő mértékben támogassa a templomfelújításokat. (Cz. G.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.