MÚOSZ: Hegyi Árpád Jutocsa megsértette a sajtószabadság elveit

A Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) etikai bizottságaszerint az Opera főigazgatója megsértette a sajtószabadság elveitazzal, hogy egy korábbi sajtótájékoztatóján félbeszakított egyújságírót, megvonta tőle a szót, és bezárta a rendezvényt - közölte aszervezet. A főigazgató szerint az újságíró nem kérdezett, hanemvéleményt mondott.

"Példátlannak ítéli a Magyar Újságírók Országos Szövetségének etikai bizottsága azt, ami a közelmúltban történt a Magyar Állami Operaház főigazgatója által meghirdetett, hivatalos sajtótájékoztatón. A személyesen meghívott László Zsuzsa - nem mellékesen az etikai bizottság tagja, Aranytollas újságíró - kérdéseket fogalmazott meg Hegyi Árpád Jutocsa számára, s mivel azok nem tetszettek az első számú vezetőnek, félbeszakította a sajtó munkatársát, megvonta tőle a szót, és bezárta a tájékoztatót" - áll a közleményben.

A sajtótörvény szerint - mint olvasható - a tájékoztatással hivatásszerűen foglalkozó újságíró jogosult kérdezni bárkitől, aki közérdekű információ birtokosa, s ő köteles a válaszadásra.

Az etikai bizottság tiltakozik a történtek miatt.

Hegyi Árpád Jutocsa esti közleményében úgy reagált, hogy kérdezés helyett a véleményét közölte László Zsuzsa újságíró, ezért mivel már minden mondandóját elmondta az operaház vezetése, a főigazgató bezárta a sajtótájékoztatót - olvasható a közleményben, amelyet Várkonyi Judit sajtóreferens adott ki.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.