Balázsi Tamás tagadta bűnösségét a vecsési számlagyár perében

Tagadta bűnösségét a vecsési számlagyár büntetőperében Balázsi Tamás 16-rendű vádlott, egykori vecsési szocialista elnök a Fővárosi Bíróságon kedden.

A milliárdos nagyságrendű adócsalási ügy második tárgyalásán folytatódott az összesen 53 vádlott személyi adatainak felvétele, illetve nyilatkoztatásuk arra, hogy bűnösnek érzik-e magukat, és kívánnak-e vallomást tenni. Ennek során a gazdasági főiskolát végzett Balázsi Tamás kijelentette: nem érzi magát bűnösnek, összefüggő vallomást nem kíván tenni, de a kérdésekre válaszol.

Az eddig megkérdezett vádlottak többsége részben bűnösnek vallotta magát, és általában nem kívánt vallomást tenni, így a következő tárgyalásokon várhatóan a nyomozás során tett nyilatkozataikat fogja ismertetni a bíróság. 

Tokics Péter és 52 társa ellen adócsalás miatt emelt vádat a Fővárosi Főügyészség, az ügyben a törvény szerint akár 12 évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható. A vádhatóság szerint az elkövetők Tokics Péter irányításával 1997-től az egész országra kiterjedő, fiktív cégekből álló hálózatot hoztak létre és működtettek azért, hogy jutalék fejében valótlan tartalmú számlákat bocsássanak ki.

A vádlottak hajléktalanokat, tisztázatlan egzisztenciájú személyeket kerestek, akik pénzért vállalták, hogy a nevüket adják fantomcégek alapításához és működtetéséhez. A számlákat valós gazdasági tevékenységet végző vállalkozások szerepeltették a könyvelésükben, mögöttük azonban nem volt teljesítés, munkavégzés, azokat költségszámlákkal ellentételezték. Mindezek alapján a befogadó cégek általános forgalmi adót és társasági adót igényelhettek vissza, és így csökkenthették adófizetési kötelezettségüket.

A számlakibocsátó cégekben a tényleges ellenőrzést Tokics Péter és társai gyakorolták, de a számlákat befogadó cégek vezetői közül is többen a vádlottak padjára kerültek. Több tucatnyi gyanúsított esetében a többi vádlotthoz képest viszonylag csekélyebb elkövetési érték miatt, megrovással szüntette meg az eljárást az ügyészség.

Az Orbán-kormány időszakában indult büntetőeljárás 2001 augusztusában kapott nagyobb nyilvánosságot, amikor kiderült, hogy az eljárás során Balázsi Tamás vecsési szocialista elnököt előzetes letartóztatásba helyezte a PKKB. Balázsi letartóztatását az ügyészség szüntette meg a 2002-es országgyűlési választások április 21-i második fordulója után három nappal. A Pesti Központi Kerületi Bíróság hatáskörébe tartozó ügyet a Fővárosi Bíróság büntetőtanácsa tárgyalja. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.