Bérlet, évadterv, tiltakozás

A mostani operaházi évadban a vezetőség még az előző főigazgató, Szinetár Miklós tervét valósította meg, szeptembertől már Hegyi Árpád Jutocsa és csapata ízlése ismerhető meg.

Ősztől három opera- és két balettbemutatót ígértek a tegnapi sajtótájékoztatón. Decemberi premier a Nabucco, amely Kesselyák Gergely két éve, a Szegedi Szabadtéri Játékokra rendezett előadásának adaptációja. Februártól az Andrea Chénier látható, amelyet a Lengyel Nemzeti Opera, a Teatr Wielki művészeti vezetője rendez. Mariusz Trelinski egyébként már többször színpadra állította ezt a művet, és elképzelésének továbbfejlesztése látható majd a budapesti színpadon. Hegyi lapunk kérdésére kifejtette: beleszeretett a lengyel előadásba, azért hívta meg a rendezőt, ráadásul a díszleteket is kölcsönveszik, így harmadába kerül az opera, mint saját készítésben. Vajda János operája, az Özvegy Karnyóné májusi premier - Ascher Tamás rendezésében. Úgy tűnik, március végén megvalósulhat Pártay Lilla régi terve: az Elfújta a szél balettváltozata, május végén pedig modern balettesttel készülnek a táncművészek. Keveházi Gábor balettigazgató nem jelent meg a sajtótájékoztatón. Úgy tudjuk, ezzel akarta demonstrálni, hogy nem ért egyet a vezetés programjával. Információnk szerint Keveházi tiltakozik, mert szerződéseket szeg a direkció, például a Fodor Antallal Verdi Requiemjének balettváltozatára aláírt megállapodást. Keveházi helyett a főtitkár-műsorigazgató jelentette be a következő évad balett-terveit. Kákay István beszélt arról is, hogy a repertoár 60-62-féle produkcióról ötvenre csökken a következő szezonban. Néhányra nem túl nagy az érdeklődés, ezért leveszik, másokat csak pihentetnek, és vannak olyanok is, amelyeknek napi költsége túl magas, elérheti a majd kétmillió forintot. A gazdasági ésszerűsítésnek áldozatul esik a korábbi tervekből ötven előadás, így 315 helyett 265 lesz a 2006-2007-es évadban. Kákay ugyanakkor bízik abban: ha a dalszínház gazdasági vezetése hozzájárul, a jelenlegi műsortervbe még 20-25 előadás viszszakerülhet.

Elkezdték tegnap megújítani a bérleteket is, amelyeknek időpontjáról nem értesítették a korábbi tulajdonosokat, akik azt sem tudják, milyen program várható a bérletükben. Újságírói kérdésre megtudtuk: a blokkrendszer az operaházi próbaszínpad hiánya miatt csak az Erkel Színházban kezdődik, amelynek átépítéséről még mindig keveset tudni.

Megkérdeztük a főigazgatót, reagál-e a szombati sztrájkra, elkezd-e egyeztetni a szakszervezettel. Hegyi úgy vélte, ezen a sajtótájékoztatón legyen szó a következő évadról, kérdéseinket tegyük fel egy interjúban.

Távozik a fő-zeneigazgató, marad a karmester


Megjelent a sajtótájékoztatón Kesselyák Gergely mint a Nabucco rendezője. De még előtte - fő-zeneigazgatóként - felmondott a főigazgatónál. Ez azonban nem hangzott el a tájékoztatón, nehogy zavarja a jövő évad programismertetését. Kesselyák azért adja fel posztját, mert nem ért egyet Hegyi Árpád Jutocsa modernizációs tervével, amely eltér a közös pályázatuktól, és szakmailag, etikailag nem védhető. Kesselyák lapunknak elmondta: múlt hétfőn jelezte a fenntartónak, nem tud együtt dolgozni Hegyivel. Kérte, váltsák le a főigazgatót, vagy keressenek új fő-zeneigazgatót. Egy keddi közleményben jött a kulturális miniszter válasza: a kormány kiáll az Operaház jelenlegi vezetője mellett. Ebből a fő-zeneigazgató levonta a következtetést. Megvárta a szombati premiert, és tegnap felmondott. Bár a reformok mellett van, több kompromisszumba is belement, úgy véli, nem engedhető meg az operajátszás térvesztése. Kesselyák Gergely karmesterként maradna a társulat tagja. (Sz. K.)

Kesselyák a Nabuccóról beszél, mellette Mariusz Trelinski lengyel rendezõ a tolmáccsal és Hegyi Árpád Jutocsa
Kesselyák a Nabuccóról beszél, mellette Mariusz Trelinski lengyel rendezõ a tolmáccsal és Hegyi Árpád Jutocsa
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.