"Nem mindenki bandita"

Mostanság nehéz bárkit is megszólaltatni az olasz futballban: játékosok, edzők, bírók hallgatnak ügyvédeik tanácsára, és inkább csendben maradnak. Kivétel viszont a hazájában Golden Boynak becézett Gianni Rivera, aki 1969-ben első olaszként Aranylabdát nyert. Tizenkilenc idényt töltött a Milannál, hatvanszor játszott az olasz válogatottban, ma a római önkormányzat sportfelelőse. A Népszabadsággal megosztotta véleményét a hetek óta dagadó botrányról.

- Mi történik az olasz futballban?

- Nagyon egyszerű: belülről rohadt szét az egész. A bajnokságot bűnszervezet irányította, szabályok nélküli, átláthatatlan, tisztességtelen rendszer működött. Ez az olasz labdarúgás történetének legsúlyosabb botránya. Persze, a múltban is akadtak piszkos ügyek, de azok a klubokat érintették, nem pedig az olasz futball intézményeit.

- Mit gondol a központi figuráról, Luciano Moggiról?

- Nem szívesen nyilatkozom róla. Az a telefonlehallgatás mindenesetre önmagáért beszél, amelyből kiderült, hogy Paparesta játékvezetőt Moggi egy, a Juventusnak kedvezőtlen döntés miatt bezárta az öltözőbe, és megfenyegette, hogy megvereti. A bíró hallgatott, nem volt kihez fordulnia. Sem a bírói testületben, sem a labdarúgó-szövetségben nem volt senki, akitől védelmet kérhetett volna.

- Mi lesz most?

- A vezetők lemondtak, a törvénysértésekről a bíróság dönt, s az olasz sportban rendszerváltásra van szükség. Bízom benne, hogy sikerül irányt váltani. A cél, hogy a legfőbb érték a sportteljesítmény legyen, a pénzügyi, kereskedelmi haszon csak ezután következzen.

- A labdarúgó-szövetség élére kinevezett kormánybiztos, Guido Rossi megerősítette posztján a Juventus egykori edzőjéből lett szövetségi kapitányt, Marcello Lippit. A válogatott első edzőmérkőzésén azonban kifütyülték a játékosokat. Ezek után mit vár a világbajnokságon?

- Lippinek magával kell elszámolnia. Elképzelhető ugyanakkor, hogy a botrány okozta légkörben az olasz csapat megtáltosodik. A válogatott feladata lesz lemosni a szégyenfoltot: Németországban az a missziónk, hogy javítsunk az olasz futballról alkotott képen. Ne feledjük, Itália a 2012-es Európa-bajnokság megrendezésére pályázik. Még nincs minden veszve. Be kell bizonyítani, hogy az, ami történt, az olasz labdarúgás szűk szeletét érinti csak. Tudom, nehéz elhinni, de nem mindenki bandita nálunk.

Gianni Rivera
Gianni Rivera
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.