Orbán a Nemzet nyomán idézte a Mein Kampfot

"El nem tudom képzelni, hogy mi visz rá egy politikust arra, hogy ilyen durva módon szegje meg az európai játékszabályokat" - írta hétfői internetes naplójában a Fidesz hét végi gyűlésén elhangzottakra reagálva Gyurcsány Ferenc. Az ügyvezető kormányfő azon döbbent meg, hogy Orbán Viktor Adolf Hitler Mein Kampfjából (Az Én harcom címmel magyarra is lefordított, a náci ideológiát megalapozó művéből) vett idézettel jellemezte az MSZP-t.

Orbán a baloldalt gyűlöletkeltő politikával vádolta a zárt kongresszuson, s ennek alátámasztására - a hirszerzo.hu szerint - úgy fogalmazott: "Kedves barátaim, hogy megvilágítsam nektek az MSZP politikáját, a legjobb, ha a következő idézetet hozom elő a Mein Kampfból: a gyűlölet a legalapvetőbb emberi érzés, a gyűlöletre kell alapozni a politikát, és a gyűlölettel kell megsemmisíteni az ellenséget. Az MSZP politikája erre alapul, így akarja megsemmisíteni a Fideszt."

"Brutális dolog egy gondolatfüzérben, egy mondatban említeni az MSZP-t és Adolf Hitler Mein Kampfját. Aki ezt teszi, az nem egyszerűen a szocialista pártnak árt, de árt az országnak is, mert együttműködésre vagyunk ítélve. (...) Mi kell még ahhoz, hogy tudomásul vegyük: a politikai rivális tisztelete az előfeltétele annak, hogy bennünket is tiszteljenek" - írta válaszul a miniszterelnök.

Az internetes hírportál megpróbálta föllelni ezt az idézetet, s arra a következtetésre jutott, hogy Orbán valószínűleg egy "apokrif Mein Kampf-fordításból" dolgozhatott, mivel a magyar és német nyelvű változatokban nem találták meg ezt a mondatot.

Ezzel együtt azonosítható a forrásmunka.

Orbán a Mein Kampfból idézett, közölte tegnap kérdésre válaszolva a Nap-kelte műsorában Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője. Szerinte Orbán Viktor egy napilap cikkéből vette át az idézetet, s arról beszélt, hogy párhuzam vonható a nemzetiszocializmus és a nemzetközi szocializmus között.

Pénteken valóban megjelent a Magyar Nemzetben egy cikk, amely a Mein Kampfból idéz. Czakó Gábor jegyzi, és a Hitler-idézete a következő: "a nemzeti és a nemzetközi szocializmus egyaránt a gyűlöletet tette meg motorjának, az előbbi a fajgyűlöletet, utóbbi az osztálygyűlöletet". Vagyis Orbán semmiféle válaszkényszerben nem volt, egyszerűen megismételte Czakó állításait.

Orbán Viktor
Orbán Viktor
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.