Az orvosok korlátoznák a művi meddővé tételt

Ha kell, meg is tagadják majd orvosok a művi meddővé tételt, így tiltakozva az Alkotmánybíróság azon döntése ellen, amely feloldotta az erre vonatkozó korábbi korlátokat.

Értelmetlennek és érthetetlennek tartja Rácz Jenő egészségügyi miniszter a Magyar Orvosi Kamara tiltakozását a művi meddővé tétel korlátjainak feloldása ellen, ami egy tavaly októberi alkotmánybírósági határozathoz kapcsolódik. Az AB döntése szerint az eljárás már nincs 35 éves korhatárhoz kötve, és a testület ugyanígy eltörölte azt, hogy a meddővé tételt csak az kérheti, akinek legalább három gyermeke van. Ugyanakkor az AB azt nem zárta ki, hogy a törvényhozók újabb szabályozással próbálkozzanak.

Az AB álláspontja szerint sem népesedéspolitikai szempontok, sem az állam egészségvédelmi kötelessége nem teszi alkotmányosan elfogadhatóvá, hogy a törvény a vér szerinti gyermekek számától tegye függővé az önrendelkezési jog gyakorlását. Az alkotmánybírák utaltak az emberi méltósághoz való jogra, mivel szerintük a korlátozás a tájékozott és felelősségteljes, döntésre képes ember saját teste és sorsa feletti rendelkezési jogát sértette. Júliustól tehát mindenki, aki betöltötte a 18. életévét, szabadon dönthet e kérdésben.

Éger István, a MOK elnöke szerint elfogadhatatlan a művi meddővé tétel szinte korlátlan engedélyezése, ezért az Országgyűléshez fordult. Indokolása szerint az orvosok a gyógyításra és a betegségek megelőzésére esküdtek fel, és nem "csonkításra". Úgy látja, korántsem biztos, hogy egy tizennyolc éves ember tudatában van annak, hogy döntése egy életre szól. Éger szerint, ha nem lesz új szabályozás, amelynek lehetőségét az AB nyitva hagyta, könnyen megeshet, hogy orvosok vagy kórházak megtagadják az ilyen műtétek elvégzését.

Golub Iván, a Kórházszövetség elnöke, maga is kórházigazgató, úgy véli: ha a munkatársai azt mondják, hogy nem vállalják a beavatkozást, akkor azt el kell fogadnia, ő maga sem vállalná, igaz, nem is tiltaná meg. Magánemberként ő is a kamara véleményét osztja.

Az egészségügyi tárca vezetője szerint viszont az AB döntése kötelez - azt senki nem írhatja felül. "A tárca csak a cselekvőképtelenek, illetve a 18. évnél fiatalabbak művi meddővé tételét szigorítja. Számukra kormányrendeletben fektetnénk le, hogy a kérelemhez a gyámhatóság és egy orvos véleménye is szükséges. Én úgy látom, hogy - ellentétben az abortusszal - ezt nem lehet lelkiismereti kérdésként kezelni. Hiszen ezzel az erővel az orvos, ha úgy gondolja, bármilyen beavatkozást megtagadhat" - mondja Rácz. A művi meddővé tétel továbbra sem kap tb-támogatást, kivéve, ha a beavatkozásnak egészségügyi indokai vannak.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.