Elkezdődött a vecsési számlagyárosok pere

Tegnap megkezdődött a vecsési számlagyárként elhíresült ügy résztvevőinek pere. Az 53 vádlott csaknem kétmilliárd forint adócsaláshoz asszisztált.

A terjedelmes vádirat ismertetésével hétfőn megkezdődött a Fővárosi Bíróságon a "vecsési számlagyár" gyanúsítottjainak pere. A Fővárosi Főügyészség 53 személy ellen emelt vádat csalás, adócsalás, magánokirat-hamisítás és más bűncselekmények elkövetéséért.

A szövevényes gazdasági bűnügy még 2001 nyarán robbant ki, nem sokkal azután, hogy a Holánszky család közleményben kérte a közvélemény segítségét az akkor már hetek óta ismeretlen helyen lévő Péter fiuk felkutatásában. Az eltűnési ügyben indított rendőrségi nyomozás, és az attól függetlenül, egyes vállalkozásoknál folytatott adóvizsgálat eredményeként derült fény arra a szervezett csalássorozatra, amelynek központi alakja a még ma is nemzetközi elfogatóparancs hatálya alatt álló Holánszky Péter és Tokics Péter volt. (Tokics a számlagyárper elsőrendű vádlottja, Holánszky máig ismeretlen helyen tartózkodik.)

Tokics és Holánszky néhány ezer forintért megvásárolták hajléktalanok személyes adatait és aláírását a számlázó cégek megalapításához. A társaságok néhány hónapig működtek, s ezalatt tetszőleges tevékenységről állítottak ki fiktív számlákat. Közvetítők segítségével hajtották fel azokat a cégeket, amelyek társasági és forgalmi adójuk csökkentésére hajlandók voltak a számlaérték egy meghatározott hányadáért (a vételárat a számla összege és a vásárolt mennyiség alapján határozták meg) hamis számlákat vásárolni.

Néhány hónapi működés után a számlázócégeket külföldieknek eladták, elhunytak nevére íratták vagy hajléktalan ügyvezetőjükkel együtt sorsára hagyták.

A számlagyár országszerte kínálta megvételre a számláit. Nevéhez akkor biggyesztette a sajtó a "vecsési" jelzőt, amikor kiderült, hogy a szervezet meghatározó alakjai között van Balázsi Tamás, az MSZP vecsési szervezetének akkori elnöke.

A rendőrség 180 személyt hallgatott ki gyanúsítottként, azonban a nyomozás végén csak 80-nal szemben javasolt vádemelést.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.