Amerika egy lóért szorít

Az üdvözlőkártyák és virágok mellett két alma és néhány répa is hever. A jókívánságok ugyanis egy lónak szólnak, bár ez első pillantásra talán nem derül ki a Pennsylvaniai Egyetem állatorvosi klinikájának kerítésénél.

A Kentucky Derbi idei győztese, a hároméves Barbaro a szombati Preakness Nagydíjon is esélyesnek számított, ám néhány száz méter után jobb hátsó lábát furcsán tartva lelassult, és mindenki azonnal tudta, hogy nagy a baj. Zsokéja és tulajdonosa nem sokkal később egymás vállára borulva zokogott.

A veretlen Barbarót képesnek tartották rá, hogy elnyerje a Három Korona díjat - azaz Kentucky után a Preakness Nagydíjon és Belmontban is első legyen. Ez a bravúr utoljára 1978-ban, az Affirmed nevű lónak sikerült. A helyszínen több mint 118 ezren a tévé képernyői előtt pedig sok millióan voltak tanúi a balesetnek, most pedig egy ország szorít a ló életben maradásáért. Ez azonban csak hetek, sőt hónapok múlva derül ki.

Barbaro lába három helyen tört el, az egyik csont húsz darabra szakadt. Az egyetemi kórházban vasárnap elvégzett ötórás műtét során egy fémlemezzel és huszonhárom csavarral rögzítették a szilánkokat, majd a lovat vízzel teli medencében tartották, amíg magához nem tért. Orvosa néhány órás pihenőt rendelt neki, ám a csődör másként döntött, alighogy lábra kapott, rögtön harapni és ugrálni kezdett. Ez utóbbi veszélyes volt, mert attól lehetett tartani, hogy ismét beveri a lábát. Állatorvos szakértők szerint már az is csoda, hogy a műtétet túlélte, ám esélye a megmaradásra most sem több 50 százaléknál. A lovak ugyanis keringési betegséget és fertőzést kaphatnak, ha nem tudják súlyukat elosztani mind a négy lábukra.

Barbaro egyelőre jól van, és a hírek szerint a boksza előtt elvezetett kancák is aktívan érdeklik. Erre szüksége is lesz, mert akkor sem versenyezhet többé, ha túléli a lábtörést. A legjobb esetben is tenyészménként tölti majd napjait, és a Három Koronáról majd csak valamelyik leszármazottja álmodhat.

Barbaro törött lábát szegek tartják össze
Barbaro törött lábát szegek tartják össze
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.