Kerékpáros és civil összefogás a Velodrom megmentéséért

"A magyar sport bölcsője, a 110 éves, Hajós Alfréd tervei alapján épült Millenáris Sporttelep veszélybe került. Egy nemrég lezárult, a Népstadion teljes területére kiírt építészeti 50 millió forint összdíjazású ötletpályázat szerint már a Nemzeti Sporthivatal sem tervezi felújítását, vagy eredeti célnak megfelelő hasznosítását. Idézetek a pályázati kiírásból: "Az állam által biztosítani kívánt sportfunkciók és megfogalmazott sportszakmai igények kielégítéséhez nem szükséges a Millenáris sem az abban biztosított funkciók megtartása." "A fejlesztés koncepcióban a Millenáris kerékpáros versenypályaként történő hasznosítása nem szerepel, így ez a funkció egy leendő olimpia esetén(valamennyi változatban) más helyszínen biztosítandó."

Nem akarjuk, hogy lebontsák az 1896-ban épült, majd a 20-as években Hajós Alfréd tervei alapján újjáépített Millenáris Velodrómot. Az épületben, és a pályában rengeteg lehetőség rejlik, míg a bontás az olimpiai számként nyilvántartott pálya-kerékpározás azonnali felszámolását is jelentené.

A létesítmény megmentésére, majd az azt követő kerékpáros célú hasznosítás terveinek kidolgozására 13 neves civil szervezet fogott össze. Szeretnénk, ha a Millenáris nem csupán a pályakerékpározás megújult, korszerű otthonává válna, hanem idővel a budapesti kerékpárosok magas színvonalú közösségi és szolgáltató centrumává fejlődne, ahogy arra rengeteg jó példa található Európa más országaiban. Erre nézve rengeteg tervünk van, többre már most konkrét vállalkozókkal, azonban az építmény rendezetlen viszonyai lehetetlenné teszik az üzleti célú, önfenntartó üzleti tervek megvalósítását, de az esetleges szponzorok bevonását működtetésbe történő bevonását is.

Első lépésként elindult egy széleskörű civil összefogás. Beadvánnyal fordultunk a Kulturális Örökség Hivatalához, hogy a Budapesti Olimpiai Központ területén található Millenáris Sporttelepet nyilvánítsa műemlékké, hasonlóan a nála évtizedekkel fiatalabb európai velodrómokhoz.

A Millenáris megmentésében csak az első lépés volt a műemlékvédelmet célzó, napokban postára adott beadványunk. Szerdán már kerékpáros demonstrációt szervezünk a Millenárisra, ahová szeretettel várjuk a sajtó munkatársait is.

László János Elnök Magyar Kerékpárosklub, telefon: 06-30-964-6016

A csatlakozó szervezetek: Critical Mass Budapest, Magyar Kerékpársportok Szövetsége, Városi Biciklizés Barátai, Bringaút Egyesület, Hajtás Pajtás Egyesület, Levegő Munkacsoport, Országos Környezetvédő Szövetség, Energia Klub, Környezetvédelmi Egyesület, Szeretem Budapestet Védegylet Óvás! Egyesüle,t Zöld Fiatalok, Élőlánc Magyarországért.

(forrás: OS)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.