Az MSZP feltételekhez köti Demszky támogatását

Ajánlatcsomagot terjeszt a fővárosi MSZP a szabad demokraták elé azőszi önkormányzati választáson való együttműködésről, és csak akkor lesz Demszky Gábor közös jelölt, ha meg tudnak állapodni.

Az MSZ budapesti elnöke,Molnár Gyula bejelentette, hogy javaslatot tesznek a szabad demokratáknak a fővárosi együttműködésről, de nem kívánt a sajtón keresztül üzenni koalíciós társuknak, ezért konkrétumokról nem beszélt. Ha létrejön a megállapodás, akkor Demszky Gábor közös főpolgármester-jelölt lesz, ha nem, önállóan indul az MSZP, amelynek fővárosi listáját ő vezetné – derült ki Molnár szavaiból.

Szerinte politikailag új helyzetet eredményezett az, hogy az SZDSZ kész tények elé állítva a szocialistákat, a múlt héten megnevezte saját főpolgármester-jelöltjét.

A pártelnök kifejtette, hogy az általuk javasolt együttműködési csomag a választásokkal kapcsolatos kérdések mellett tartalmi programügyekre és a választást követő kapcsolatra is kiterjed.

A szocialisták elfogadják a jelenlegi városvezetés közös MSZP-SZDSZ programját, a Podmaniczky-programot. Ezt kiegészítenék még az MSZP tavaly közzétett Sikeres Budapestért programjával és a miniszterelnök által az országgyűlési választási kampányban ismertetett Új Budapestért program elemeivel.

A koalíciós együttműködés "feltétele az, hogy valódi kompetenciával, hatáskörökkel rendelkező szereplője legyen a főpolgármesteri vezetésnek" a szocialisták részéről.

Ennél is fontosabb kérdésnek tartja Molnár azt, hogy a főpolgármesteri kabinet mellett, amely az operatív vezetés helye, megtalálják a koalíciós egyeztetés új politikai fórumát. Az elnök szerint abban "hogyan, miképpen születnek a város életét jelentősen meghatározó döntések, abban kevésbé köztisztviselőknek, sokkal inkább várospolitikusoknak kell részt venniük".

Molnár a személyét érintő sajtóhírekre reagálva, miszerint ő töltené be az úgynevezett "szuperhelyettesi posztot", annyit jegyzett meg, hogy sikeres kerületi polgármesteri tapasztalatainak hasznosításával készen áll arra, hogy a következő időszakban fővárosi ügyekkel foglalkozzon.

Mint Molnár nyilatkozatából kitűnt, ha a szocialisták önállóan állítanak főpolgármester-jelöltet, ez azt is jelenti, hogy valószínűleg ő szocialisták főpolgármester-jelöltje.

Az MTI kormánypárti politikusoktól úgy értesült, hogy kedden Gyurcsány Ferenc, Kuncze Gábor, Demszky Gábor és Molnár Gyula részvételével koalíciós egyeztetés lesz az önkormányzati választásokkal összefüggő kérdésekről.

(forrás: MTI)

Molnár Gyula
Molnár Gyula
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.