Bontás a Kertész utcában: szélesedik a tiltakozás

Május 23-án, kedden 16 órakor a Kertész utca 23. számú ház előtt tüntetést szervez az Óvás! Egyesület, az Élőlánc Magyarországért és több hozzájuk csatlakozó civil szervezet "a város belterületein folyó értékrombolás, közös vagyonunk jogtalan elherdálása ellen".

"Budapest Európa egyik kulturális fővárosa", és ezt  a rangot "részben épített örökségének köszönheti. Folytonosan változó eleven kulturális életének ez ad változatlan tárgyi hátteret. Lakói számára ez nyújtja az otthon érzetét. Idegenforgalma számára ez a fő vonzerő" - olvasható a tüntetés szervezőinek felhívásában. - Az épített örökség méltó kezelésére azonban a város gazdái a felhívás szerint nem fordítanak elegendő figyelmet. "A folyamatosan napirendre kerülő botrányok, visszaélések, szabálytalan bontások, a városképbe nem illeszkedő és a környezetet súlyosan terhelő építkezések, a város életminőségét rontó intézkedések, elmaradó felújítások, kidolgozásra váró rehabilitációs programok, a jogi reformok elmaradása késztet arra, hogy felhívjuk az érintett hivatalok és kormányzati szervek figyelmét a tarthatatlan állapotra."

Az Óvás! Egyesület, az Élőlánc Magyarországért ökopárt, a Duna Kör, a Zöld Demokraták Szövetsége (az Európai Zöldpárt tagszervezete) és további csatlakozó civil szervezetek ezért felhívásukban követelik a Király utca 40. azonnali állagmegóvását és helyreállítását, követelik a VI. és VII. kerületben kötött vitatott opciós szerződések érvénytelenítését, a lakásbérlők elővásárlási jogának tiszteletben tartását, az Andrássy úti paloták elidegenítésének felülvizsgálatát, és a hivatali helyzetükkel visszaélő tisztviselők felelősségre vonását!

A felhívásban olvasható továbbá, hogy  a civil szervezetek követelik a Budapest belső részeinek felújítására, az általános életfeltételek javítására irányuló rehabilitációs program kidolgozását, és a tervek elfogadásáig változtatási tilalom kimondását. Követelik a területi védettséget élvező városrészekben a bontások leállítását , Budapest világörökségi területein a kezelési terv életbe léptetését, a belső területeken a "városszövettől idegen telekösszevonások" általános tilalmát is.

A "Felhívás" aláírói követelik a belső városrészek kereskedelmi életének újjáélesztését, a belső zöldterületek növelését, azonnali intézkedéseket a város utcáinak, levegőjének megtisztítására, és követelik azt is, hogy az állam ne támogassa a városi terjeszkedést, a zöldterületek beépítését, hanem vessen ki adót ezekre a tevékenységekre.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.