Minden idők skandaluma?

Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elnöke rettenetesnek nevezte az olasz bajnoki mérkőzések "elrendezésének" gyakorlatát, egyúttal a futballtörténelem legsúlyosabb botrányának minősítette az egyre terebélyesedő itáliai bundaügyet.

"Nem értem, miként lehetséges ez: az olasz labdarúgás olyan mélyre süllyedt, hogy klubelöljárók választottak maguknak játékvezetőket - idézte a svájci sportvezetőt a Corriere della Sera című lap. - Rendkívül nyugtalanít mindaz, amire lassacskán fény derül. Ha ilyesmi Madagaszkáron történik, az szintén nagyon komoly baj, de legalább helyi jellegűnek tekinthető. Itáliában azonban, ahol a futball szinte vallás, egész más elbírálás alá esik egy ilyen ügy."

A FIFA-elnök ezzel együtt annak a véleményének adott kifejezést, hogy nem tartaná szerencsésnek a következő olasz bajnoki évad törlését, amit néhányan a megtisztulás feltételeként felvetettek.

"A futball nem állhat le, az efféle szünet a sportág halálát eredményezné" - mondta Blatter, aki kilátásba helyezte, hogy a nemzetközi szövetség segít a rend helyreállításában, ha erre igény mutatkozik.

A labdarúgás első számú vezetője kijelentette: Franco Carraro, aki a botrány kirobbanása után lemondott az olasz szövetség elnöki posztjáról, egyelőre megtarthatja FIFA-tisztségeit, mivel a nemzetközi szövetség számára az ártatlanság vélelme sérthetetlen.

A botrány kulcsfigurája Luciano Moggi, a Juventus azóta már leköszönt igazgatója, akit azzal vádolnak, hogy a 2004/2005-ös évadban játékvezetők segítségével manipulálta a fekete-fehér együttes mérkőzéseinek eredményét; fenyegetéssel próbált futballistákat rávenni arra, hogy a torinói klubhoz szerződjenek; továbbá nyomást gyakorolt Marcello Lippi szövetségi kapitányra a válogatott keret kialakításakor.

A bundaügyben a Milan, a Lazio és a Fiorentina, illetve több tucat futballista és játékvezető is érintett. A hatóságok - az eredmények befolyásolásának kísérletén, illetve megvalósításán túl - hamis könyvelés, valamint tiltott szerencsejátékban való részvétel miatt vizsgálódnak. A legutóbbi adatok szerint negyvenegy személlyel szemben folyik eljárás.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.