Csillagok szolid háborúja

- Én attól a csajtól mindig bekönnyezek - mondja a taxis, és lágyan beveszi a jobb kanyart. Még csak péntek este van, s egy egész ország forgolódik izgatottan a paplanok alatt. Taxisunk szívében azonban már letisztultak az erőviszonyok: hát az egy Whitney Houston! A világ is kiröhögne minket, ha nem ő nyerne, teszi hozzá.

A világ, persze, nem röhög. Elégedetten dől hátra süppedős foteljébe.

A kérdés igazából nem is volt kérdés. Sokatmondó, hogy az arénában több Kontor Tamás-tablót lehetett szombat este fölfedezni, mint Varga Ferencet. Vele kapcsolatban is sokkal jobban izgatja a színpad előtt toporgó süldő rajongókat, hogy vajon valóban egy életre szól-e a verseny alatt szövődött szerelme, mint az, hogy milyen dalokkal rukkol majd elő a döntőn. Hiába, nincsen sztár trendi pletyka nélkül. Hát ha még az illető a mega kategóriába tartozik, hogy a gigákról már ne is beszéljünk. S ha már bemelegítésként végigfutunk Varga Feri és a szép szőke vokáloslány románcán, akkor már Szabó Eszter terhessége sem maradhat rejtve, miközben a színpadon Sághy Kálmán egyszemélyes előzenekarként próbálja hisztériaközeli állapotba hozni a közönséget.

- Mit akar ez a fószer? Úgy kiszavazom, hogy haza se talál - izzítja a levegőt egy hórihorgas, söröspoharat markoló drukker. Lehet, hogy jobban illene a Led Zeppelin emlékzenekarban is fellépő Sághy szájába a Babe, I'm Gonna Leave You, ő mégis a Whola Lotta Love-val repeszt nagyot. Erre már a hórihorgas is csak hümmögni tud: van élet a mega alatt is.

Aztán feltűnik egy póló: Angus Young magyar hangja Rúzsa Magdi, s máris a sűrűjében vagyunk. A vajdasági lányt ugyanis az ausztrál rockbandához, az AC/DC-hez fűződő szorosabb viszonya juttatta ide. Az elődöntőben a Highway To Hell-lel verte ki a biztosítékot. Most ennél nehezebb dolga lesz, de csak a méretek miatt: harminctonnányi lámpa függ a feje felett, 13 kamera veszi a mozdulatait, és tizenkétezer ember űzi, hajtja a megálmodott győzelem felé.

- Két busszal jöttünk. Fért volna négy is, de nem adtak több jegyet - mondja a vajdasági szülőfaluból, Kishegyesről érkezők szóvivője. Így is lehetnek vagy százan: ismerősök, rokonok. Ám ez lassan már az egész falura érvényes, nincs ember, akinek ne lenne valamilyen megoszthatatlan élménye Magdival kapcsolatban. Magdi képeivel teleragasztott dobokkal, saját festésű zászlókkal jelzik, nem csak Magdiba szorult tehetség.

Aztán történik, ami történik. Van, akinek Puskás Peti meztelen felsőteste jelenti a tovább már alig fokozható élményt, másoknak a Hungária nótájára kedélyesen táncoló miniszterelnök. Az Enya-dal alatt viszont megdermed az aréna: pisszegni sem lehet, moccanni sem. Úgy hullik le rólunk a cinizmus, mint másról a ruha a boldog szerelemben. Hirtelen nincs sztárság, nincsenek kimódolt marketinghegyek, csak egy szabadon szárnyaló hang. Valaki, aki nem versenyezni jött, nem magamutogatni, csak énekelni, amíg lehet, amíg hagyják. Most már az is a mobiljáért nyúl, aki eddig sosem szavazott.

- Már a válogatón tudtam, hogy ő a legjobb, de hogy győzni is fog, azt nem hittem - mondja Rúzsa Mária, az édesanya könnyes szemmel. - Tudja, nekünk sokkal többet kell dolgozni - teszi hozzá magyarázatképpen. Érthető az aggodalma. Már a döntők során is olyan üzenetek futottak a Tv 2 honlapján, amelyek Magdi előretöréséből azt vélték kiolvasni, hogy Magyarországon ismét hátrányban vannak a magyarok. Mármint a helyi magyarok. Magdi ennek ellenére nem megy haza.

- Hol énekeljen? Három fesztiválunk van, de azok csak ott, nálunk szenzációk, s azokat ő már mind bevette - magyarázza az édesanya, hogy meddig nyújtózkodhat egy vajdasági tehetség. De ez már a múlt. Magdit a következő hónapokban készülő lemeze foglalja majd le. A stílus már megvan, rock és blues, amit már eddig is megszokhattunk.

- Saját dalaim vannak, saját szövegekkel - mondja a megasztár. A dalszerzésben persze elkel majd a segítség, mert ő még nem tud kottából olvasni, s a fejében kerengő dallamokat sem tudja még lejegyezni, de ahogy ismerjük, ez átmeneti állapot.

Lélekben már Feri is a Varga Feri és a Midnight Blue nevű formációra koncentrál. A fiúk már próbálnak, a lemez pedig itt is borítékolható. Az év magyar férfihangja a sajtótájékoztatóra különben már új imázszsal, kopaszon érkezik.

- Elvesztettem egy fogadást - közli szerényen. A stáb fodrászával megállapodott ugyanis, ha kiesik, levághatja a haját. - Hogy erre ennyit kellett várni, az már az én szerencsém - teszi hozzá.

Mi meg már azon töprengünk, milyen is lesz az élet a Megasztár nélkül. A tévések persze, ígérik, a brand folytatódik, csak most a táncosok kerülnek előtérbe. Arról persze nem tehetnek, hogy ez egyelőre rajtuk kívül kevés embert lelkesít. Ők is tudják, mi is tudjuk, az egykori táncdalfesztiválokat helyettesítő versengés kipörögte magát. Megmutatta csúcsait, mélységeit. Ennél többet épeszű producer nem zsírozhat ki belőle. Nem is szabad. A bulit, a nagy sztártalálkozót jövőre, a Tv 2 tizedik születésnapján megismétlik, s két, három, esetleg négy év múlva... Egy biztos: ha Darth Vader is visszatérhetett, akkor a csillagok háborúja sem itt ér véget.

Az év hangja: Rúzsa Magdi
Az év hangja: Rúzsa Magdi
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.